‘We consumeren nieuws alsof het 1899 is’

Een nieuwsapplicatie die de consumptie van breaking news ‘volledig op zijn kop zet’ of de eerste ‘born-on-mobile news experience’. Dat waren de ambities van het team achter de app Circa, die oktober 2012 werd gelanceerd. Over het exacte aantal gebruikers treedt het bedrijf niet naar buiten, maar volgens Director of News David Cohn is het aantal klanten dat de app meerdere malen gebruikt 50 procent hoger dan bij andere nieuwsapps.

Veelbelovend? Eind 2013 is het initiatief volgens tech-site Mashable een start-up die we ook dit jaar goed in de gaten moeten houden.

Door: Moniek Verstegen

Circa is een gratis nieuwsapplicatie voor iOS en Android. De homepage bestaat uit alledaagse headlines: ‘Costa Rica voting for new president in an election with no clear frontrunner’ of ‘Shell drops drilling plans in Alaska Arctic for 2014’. Achter iedere headline bevindt zich een ‘stapeltje’ digitale kaartjes waar je doorheen kunt scrollen. Elk kaartje bevat meer informatie over het onderwerp van de headline in kwestie. Vind je een onderwerp interessant, dan kun je het volgen en krijg je bij iedere update een pushbericht.

Artikelen zijn achterhaald

David Cohn was van begin af aan betrokken bij het project. Hij werd aangenomen als de eerste redactionele, niet technische, kracht. Inmiddels is hij Director of News. Wat is er mis met de bestaande manieren van breaking news brengen? Hij begint: “Nieuwsorganisaties moeten bij iedere update van een verhaal herhalen wat zijzelf of anderen al eens hebben geschreven. Dat is een verspilling van tijd en energie voor zowel de journalist als de gebruiker die informatie telkens opnieuw moet lezen.”

Internetondernemer en co-founder van Circa Ben Huh zet het scherper aan. Op zijn blog vraagt hij zich af waarom we nog steeds nieuws brengen en consumeren alsof het 1899 is: “The pace of news may have gotten almost real-time, but we still consume the same basic product”, quote hij zijn vriend Dan Sinker. Traditionele schrijfmethodes als de inverted pyramid, vormen volgens hem en Cohn de crux van het probleem. “Als je eenmaal begint in artikelvorm dan zit je erin vast.”

Kaartjes met eenheden

Geen artikelen op Circa dus, maar stapeltjes met kaarten. De kaartjes bevatten informatie-units. Cohn: “We hebben met de redactie gekozen voor kaartjes met quotes, statistieken, beeld, feiten en events.” Als er een update is met betrekking tot een onderwerp, dan maakt de redactie een nieuw kaartje aan en dat komt als het ware bovenop het stapeltje te liggen.

“Doordat het nieuws is opgedeeld in stukjes waar je afzonderlijk doorheen moet scrollen, kunnen we bijhouden welke onderdelen een gebruiker wel en niet heeft gelezen. En als een kaartje is gelezen verhuist het naar een andere plek. Op die manier kunnen we het nieuws aanpassen aan de gebruiker en voorkomen dat hij of zij telkens hetzelfde moet lezen.” Alle kaartjes worden bovendien gecategoriseerd. Cohn: “We leggen een database van informatie-eenheden aan waar je vervolgens in kunt gaan zoeken. Alle quotes van een bepaald persoon bijvoorbeeld. Of alle events in een bepaald gebied. We brengen structuur aan in het nieuws.”

De toekomst

De redactie van Circa bestaat uit tien desk reporters. Ze zijn gestationeerd in Peking, Beiroet, Mexico en een aantal grote steden in Amerika. Ze zoeken de hele dag online naar verhalen en breken die op in nieuwsstukjes die ze vervolgens publiceren in Circa. Cohn ziet het wel zitten om de redactie verder uit te breiden. Vooral omdat dat het perspectief zou diversifiëren. Maar er staan ook andere veranderingen op stapel dit jaar.

De applicatie krijgt meer features, zoals een zoekfunctie en video. En hoewel er tot nu toe geen tekort bleek aan investeerders, wordt er nagedacht over verdienmodellen. Het publiceren van gesponsorde artikelen is een optie. “Een verhaal over Nike bijvoorbeeld. Al zullen we manieren moeten vinden om daar heel transparant over te zijn.” Maar het beschikbaar stellen van het ‘unieke content management systeem’ tegen betaling is ook een mogelijkheid, aldus Cohn.

Lees meer

Je kan de app Circa hier downloaden

Reageer

Geef een reactie

*