We willen geen Randstedelijke actualiteitenrubriek zijn’

Al enkele jaren werkt actualiteitenrubriek EenVandaag intensief samen met regionale omroepen. Het begon ermee dat de regionale omroepen gebruik maakten van het EenVandaag Opiniepanel, maar inmiddels worden er maandelijks gezamenlijke producties gemaakt over bijvoorbeeld de frauderende arts Jansen Steur en overlast door de wietpas in Limburg. Hoofdredacteur Jan Kriek van EenVandaag vertelt over de samenwerking.

Door: Dorien Vrieling

Opschudding in Bloemendaal

Vorige maand schudden EenVandaag en RTV Noord-Holland de gemeenteraad van Bloemendaal op. Na hun reportage over vermeende intimidatie door de gemeenteraad en de dubieuze reputatie van de burgemeester besloot de raad bijna tot diens ontslag. Het is een van de vele producties die de actualiteitenrubriek het afgelopen jaar met regionale omroepen heeft gemaakt.

Elke maand werkt een verslaggever van EenVandaag – steeds een andere – samen met een collega van een regionale omroep. Jan Kriek, hoofdredacteur van EenVandaag: "Meestal draagt iemand bij de regionale omroep een onderwerp aan. Een collega van ons programma gaat dan met diegene aan de slag. Vaak is dat iemand die iets heeft met de betreffende regio, soms vragen we gewoon: wie heeft er deze maand zin in een project? Het samenwerken levert beide partijen veel op. Verslaggevers vinden het vaak heerlijk om te doen. Even helemaal in een onderwerp duiken, een tandem vormen."

Wel of niet een nieuwe Kuip

De samenwerking tussen de nieuwsrubriek en de regionale omroepen ontstond drie jaar geleden. 50.000 mensen namen deel aan het panel. "Dat leverde een schat aan informatie op. Doordat we van elke deelnemer wisten waar hij vandaan kwam, konden regionale omroepen het panel ook inzetten voor regionale vraagstukken, zoals een peiling over de nieuwe Kuip." Twee jaar geleden besloten EenVandaag en de omroepen ook samen items te gaan maken. Vaak zijn het gezamenlijke producties die zowel landelijk als regionaal worden uitgezonden, soms worden op basis van gezamenlijk onderzoek verschillende producties gemaakt. De formats van de omroepen zijn soms anders dan die van EenVandaag.

Door het gezamenlijke gebruik van het opiniepanel kreeg EenVandaag steeds meer contact met de regionale omroepen, vertelt Kriek, en dat leverde het programma groot voordeel op. "Als wij vragen hebben over wat er zich afspeelt in een regio bellen we hen, dat is perfect. Ik vind het heel belangrijk dat wij weten wat er in het hele land gebeurt. We willen geen Randstedelijke actualiteitenrubriek zijn."

Weer eens grondig onderzoek doen

Voordat Kriek hoofdredacteur werd bij EenVandaag, was hij onder meer hoofdredacteur bij Omroep Brabant. "Ik weet dat de werkdruk bij de regionale omroep erg groot is, omdat er veel onderwerpen geproduceerd moeten worden. Dan is er vaak geen tijd om een onderwerp uit te diepen." Volgens Kriek voorziet de samenwerking in dat opzicht in een behoefte bij zowel EenVandaag als de regionale omroepen. "Soms komen er uit een maand samenwerken vier producties, soms één. Het biedt in elk geval de gelegenheid om onderwerpen die dat verdienen grondig te onderzoeken."

Tot het eind van het jaar is de maandelijkse samenwerking verzekerd. Tot 2015 is er namelijk subsidie van het Arbeidsmarkt, Werkgelegenheids- en Opleidingsfonds voor de Omroep (AWO-fonds). Dat stelde maximaal 70.000 euro beschikbaar aan EenVandaag en hetzelfde bedrag aan de omroepen. Met het bedrag kunnen bij zowel de omroepen als EenVandaag freelancers worden ingezet ter vervanging van verslaggevers in het samenwerkingsproject. Er geldt een matchingsprincipe: de helft van de kosten van de freelancer worden betaald door EenVandaag en de betreffende omroep, de andere helft door het AWO-fonds.

Kriek: "We gaan binnenkort evalueren. We doen in deze samenwerking iets wat ‘extra’ is, buiten onze reguliere werkzaamheden om, maar het is wel heel belangrijk. Ik zie zeker voor me dat we er mee verder gaan. Misschien meer op projectbasis, uitgaande van de onderwerpen die zich aandienen. Vooralsnog zijn zowel de omroepen als wij heel tevreden. Zodra dat verandert moeten we ermee ophouden, want de kracht van de samenwerking is juist dat we er allemaal de meerwaarde van inzien."

Lees ook

Reageer

Geef een reactie

*