Wees goed voor uw werknemer en gij zult innoveren

Sporten onder werktijd en sterrenkoks die de lunch bereiden, we kijken soms met een beetje jaloezie naar de werkomstandigheden bij bedrijven als Google en Airbnb. Een leuk extraatje omdat het kan, of een doordachte keuze die de bedrijven ook echt wat oplevert? Dat laatste is het geval, blijkt uit onderzoek.

Werknemers zijn cruciaal voor vernieuwing binnen een bedrijf. Door de juiste arbeidsomstandigheden te creëren vergroten bedrijven de kans op het binnenhalen en behouden van talentvol personeel. Dat zit hem dan niet alleen in een goed salaris, maar ook in bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden. Door werknemers goed te behandelen wordt een veilige en vertrouwde werkomgeving gecreëerd, waar een grotere tolerantie heerst rondom het mislukken van projecten, wat weer cruciaal is binnen een innovatief proces, is te lezen in een nieuw onderzoeksrapport.

Onderzoekers uit Australië vergeleken de omgang met werknemers door bedrijven, met patenten van die bedrijven. Daaruit blijkt dat bedrijven die werknemers goed behandelen, in de vorm van secundaire arbeidsvoorwaarden of een veilige werksfeer, meer patenten deponeren. Die patenten blijken ook nog eens relevanter en beter gerelateerd te zijn aan de expertise van het bedrijf. Daaruit concluderen de onderzoekers dat betere arbeidsomstandigheden leidt tot meer innovatie, wat zich vertaalt naar de patenten die een bedrijf bezit.

Aandelen als stimulans

Ook uit onderzoek dat eerder dit jaar werd gepubliceerd in de Journal of Financial Economics blijkt een vergelijkbare relatie. Bedrijven die werknemers aandelen aanbieden, niet alleen binnen de directie, maar ook werknemers ‘op de vloer’, lijken meer innovatief dan bedrijven waar dat niet gebeurt. De aandelen zorgen voor een sterkere binding met het bedrijf voor de lange termijn. Het effect is groter naarmate werknemers ook meer met innovatie binnen een bedrijf te maken hebben.

De beloning op de lange termijn speelt hierbij een grote rol. Als werknemers de druk voelen op korte termijn te presteren, om promotie te maken, of simpelweg om hun baan te behouden, zullen ze minder snel risico nemen en daardoor ook minder innovatief zijn. Daar tegenover staat dat in een situatie waarbij mislukte projecten geaccepteerd worden en op de korte termijn geen negatieve gevolgen hebben voor werknemers, dat de werknemers uiteindelijk ook innovatiever werk leveren.

Lees meer bij Harvard Business Review

Reageer

Geef een reactie

*