Yournalism vanaf vandaag live

Het is inmiddels 7:35 uur in de ochtend terwijl ik deze woorden vermoeid op papier zet, maar als je een start-up hebt is het doorgaans de normaalste zaak van de wereld dat je dan al (lees: nog steeds) wakker bent. Het kan me deze ochtend niet zoveel schelen, want afgelopen nacht is er een mijlpaal bereikt. Ik was de eerste in Nederland die via Yournalism.nl een donatie heeft gedaan aan een onderzoeksvoorstel en daarmee de eerste die in deze vorm bijdraagt aan meer onderzoeksjournalistiek. Nu de rest van Nederland nog, op www.yournalism.nl!

Door: Huub Schuijn

Het begon allemaal in januari, bij The Challenge

Veel mensen kennen inmiddels het prijzenwinnende ‘concept’ van Yournalism: als er geen tijd en geld meer is bij kranten- en onderzoeksredacties voor onderzoeksjournalistiek, laten we het dan zelf inzamelen! En niet alleen halen we geld op met elkaar, de vragen die jíj stelt zijn leidend voor een redactie. Niet langer vanuit de ivoren toren het nieuws bepalen, maar tussen de mensen staan en hen vragen wat zij belangrijk vinden, wat zij onderwerpen vinden waar een journalist mee aan de slag zou moeten gaan. Maar "een concept of een idee is niets waard als de uitvoering niet klopt", zo hebben wijze mannen en vrouwen gesproken tijdens de masterclasses van The Challenge. "Bouw een product dat doet wat het moet doen, en test of het werkt", zo werd ons vaak verteld. Dat product is nu klaar, en daar ben ik enorm trots op.

Yournalism is vanaf vandaag operationeel

Vanaf vandaag is Yournalism.nl online, en kan iedereen in Nederland bijdragen aan meer onderzoeksjournalistiek. Mensen kunnen bijdragen door onderzoeksvragen in te dienen bij onze redactie, of door een klein bedrag te doneren om daarmee onderzoeksprojecten te kunnen realiseren. Bekijk in de film hieronder hoe Yournalism werkt:

Het harde werken, de overwinningen en dieptepunten zijn heel leerzaam

Mede dankzij het winnen van The Challenge, de Tegel en het Google Startup Weekend, hebben wij een vliegende start kunnen maken om ons concept tot uitvoer te brengen. De weg was lang, uitdagend en zwaar, maar vooral ook heel inspirerend en leerzaam. Wij hadden nooit durven dromen dat we binnen minder dan 8 maanden tijd drie prijzen zouden winnen, bij TEDx én Lowlands zouden spreken over Yournalism, dat we door bedrijven als Google geholpen zouden worden en dat we al bijna 4000 (!) mensen via social media aan ons hebben weten te binden. En nu gaan we samen met deze community bewijzen dat het concept werkt, dat Yournalism niet alleen een mooi idee is, maar een kans van slagen heeft.

De belofte waarmaken

Als jonge honden sterke journalistieke producties maken, die door een vrij nieuwe en alternatieve financieringsbron tot stand komen, het klinkt sommigen als iets dat te mooi is om waar te zijn. ‘Hoe gaan wij het toch voor elkaar proberen te krijgen?’, vroegen wij ons de afgelopen maanden af. Onze formule is simpel, maar effectief:

• Creëer bereik. Heel veel bereik
• Vind daarbij goede partners, een start-up bouw je nooit alleen
• Focus op consumenten/burgers die geactiveerd zijn. Waar zetten ze zich voor in en past dit bij thema’s die ook op het Yournalism-platform spelen?
• Denk groot, maar handel in kleine stapjes en durf fouten te maken
• Zorg dat je werkt vanuit je eigen expertise en verzamel mensen met expertise over andere gebieden om je heen.
• Maak plezier. Niets is zo leuk als iets nieuws maken en er trots op zijn. Het straalt over op de mensen met wie je samenwerkt, en op mensen die in je product moeten geloven

Toekomst

De website die nu live is, is de alpha-versie van ons platform. Begin volgend jaar willen we onze beta-versie van de website starten, waarbinnen een wallet geopend wordt voor donateurs. Er kan een groter bedrag als saldo worden opgenomen in de wallet, en zodra een project een keer niet van de grond komt, wordt het geld teruggestort. Zo kan het opnieuw uitgegeven worden aan onderzoeksjournalistiek bij Yournalism, en zorgen we samen dat de waakhond wakker blijft.

Genoeg over de weg tot dit punt, hier vanochtend aan mijn keukentafel zonder enige slaap en liters Red Bull. Ik vind het heerlijk om over de verre toekomst te fantaseren, maar wat er vandaag en de komende weken op ons platform gebeurt is cruciaal voor de voortgang van ons project. Het is daarom tijd om jullie door te verwijzen naar ons platform, waar je momenteel voor acht onderzoeksvoorstellen een donatie kunt achterlaten. Probeer het, geef feedback en dien zelf voorstellen in. Samen kunnen we meer onderzoeksjournalistiek realiseren. Let’s go, ik heb er zin in!

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*