Yournalism wint Tegel Toekomst Prijs

Yournalism heeft 27 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Tegel Toekomst Prijs gewonnen. Nadat ze eerder op de dag samen met de andere twee winnaars van The Challenge hun idee hadden gepresenteerd aan de jury, heeft Yournalism de prijs tijdens het avondprogramma van De Tegel in ontvangst mogen nemen.

Tijdens het congres Meet the Innovators gaf Yournalism een zelfverzekerde presentatie aan de jury van de Tegel Toekomst Prijs. Een grappig filmpje van een hond die in slaap valt heeft een serieuze ondertoon: de journalistieke waakhond valt in slaap! Volgens de drie mannen achter Yournalism blijven er teveel onderzoeksjournalistieke verhalen liggen die van groot belang zijn, omdat er geen financiering voor is. Bij Yournalism bepaalt het publiek het verhaal, en investeert in wat zij uitgezocht willen zien.

Yournalism werkt in drie stappen, vertellen de bedenkers in hun presentatie. Als eerste agenderen: mensen bieden een vraag of misstand aan, waarvan zij denken dat het belangrijk is dat dit door een journalist wordt uitgezocht. Vervolgens start het investeren, waarbij het publiek middels crowdfunding investeert in een onderwerp. Als laatste, wanneer het geld binnen is en de journalist op pad gaat, volgt controleren. Yournalism heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: de waakhond wakker schudden.

De jury van de Tegel Toekomst Prijs, bestaande uit Marloes Lemsom van Nieuwsuur, oud-Tegel Toekomst Prijs winnares Yvonne Roerdink en trendwatcher Farid Tabarki, was onder de indruk van Yournalism. Roerdink vroeg zich wel af of crowdfunding in Nederland en in de journalistiek wel zou werken, maar volgens Yournalism is dit juist dé tijd voor crowdfunding. Wat daarvoor wel nodig is, is een grote bekendheid onder het publiek. Daar gaat Yournalism de komende tijd heel hard aan werken.

Juryrapport

Lees hier het juryrapport.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*