‘Zelf grasduinen in onderzoeksdata’

12 februari presenteerden Quint Kik en Lammert Landman de resultaten van hun onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de regio, dat ze samen met Hogeschool Windesheim en DSP-groep uitvoerden. In gesprek met onderzoeker Kik over het onderzoek en de toekomst.

Hoe staan de zaken ervoor op het Fonds?

De rust begint weer een beetje terug te keren hier op de onderzoeksafdeling. Het onderzoek heeft veel reacties losgemaakt en er was veel aandacht voor in landelijke en regionale media. NRCQ kwam bijvoorbeeld met een mooi stuk met infographics van LocalFocus. Mijn persoonlijke favoriet was een interview dat ik gaf in het wetenschappelijk programma van Sleutelstad FM, een niet-landelijke commerciële radiozender. Echt een unicum, dat een commerciële zender aan lokaal nieuws doet en dan óók nog aandacht besteed aan wetenschap. Leiden mag zich gelukkig prijzen met zo’n radiozender.

What’s next?

We gaan de komende tijd de boer op met de resultaten, bij redacties en gemeenten langs om te zien of zij zich in de resultaten herkennen en of zij er iets aan kunnen en willen veranderen. Verder gaan we zelf een aantal oplossingsrichtingen uitwerken en is er een regeling van het Fonds in de maak die iets aan de nieuwsvoorziening in de regio moet gaan veranderen.

Oplossingsrichtingen? Klinkt spannend, vertel.

Een voorproefje van die oplossingsrichtingen gaan we uittesten op de VVOJ-trainingsdag; op 18 april geven we een workshop aan onderzoeksjournalisten over hoe de lokale nieuwsvoorziening verbeterd kan worden. Als onderzoekers is ons nadrukkelijk gevraagd om met ideeën te komen over hoe journalisten in met name de kleinere, nieuwsarme gemeenten het tij kunnen keren. Hoe komen de achtergrondverhalen daar terug, hoe komt het gemeentebestuur weer op het vizier van de lokale journalistiek en hoe worden burgers weer echt betrokken bij lokaal nieuws? Onze ‘oplossingen’ willen we aan de deelnemers voorleggen, om te zien in hoeverre ze realistisch en haalbaar zijn, gegeven de dagelijkse praktijk van hun werkzaamheden.

Staat er al een nieuw onderzoek op de planning?

Ik ga een onderzoeksplan opstellen voor de komende jaren. Maar voor het zover is, gaan we samen met LocalFocus de data die we in de afgelopen drie jaar verzamelden voor de onderzoeken openbaar maken. Dat zal gebeuren via een tool op de website waarmee je zelf kan gaan grasduinen in de data. Zo kunnen de gegevens, die we – soms met veel pijn en moeite – verzameld hebben, ook door andere onderzoekers gebruikt worden. Maar ook voor studenten die bezig zijn met een paper of voor journalisten die achtergrondinformatie zoeken bij een artikel, kan de dataverzameling bruikbaar materiaal opleveren. Genoeg te doen dus, de rust was van korte duur.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*