Zet je verhaal op de kaart

Uit het enorme aanbod van tools en apps die online beschikbaar zijn, filteren we de producten waar de journalistiek iets aan heeft. Tools die de journalistiek innoveren of het journalisten simpelweg makkelijker maken. Vandaag: StoryMap JS.

‘Maps that tell stories’

StorymapJS is een gratis tool ontwikkeld door Northwestern University Knight Lab die kaarten, verschillende multimediale elementen en interactie met elkaar combineert. Belangrijkste hierbij ? zoals de naam al aangeeft ? de kaarten. Met de tool kan je verhalen vertellen rond geografische locatie.

Hoe werkt het? Bij het aanmaken van een Storymap kan je twee varianten kiezen. Er kan gewerkt worden op basis van een geografische locatie op een kaart of als basis kan een afbeelding gebruikt worden die je zelf uploadt. Vervolgens kunnen verschillende slides aangemaakt worden die je koppelt aan unieke locaties op de kaart. De interactieve kaart die hieruit voortkomt, kan je opslaan via Google Drive en vervolgens met een embedcode op je eigen website tonen.

 

StorymapJS Screenshot

 

Al Jazeera America gebruikte StorymapJS onlangs om de informatie rond de vermiste Maleisische vlucht MH370 geografisch in beeld te brengen. Alle aanknopingspunten die er zijn rond de vermiste vlucht staan, gekoppeld aan de geografische locatie, overzichtelijk op de kaart. Een ander voorbeeld: om nieuwe functionaliteiten van de tool in kaart te brengen maakte Knight Lab een Storymap waarin de reis van Game of Thrones-personage Arya wordt weergegeven.

Lees meer

Zelf een tip of goede ervaringen met een app of tool? Mail naar pieter@svdp.nl.

Reageer

Geef een reactie

*