Innovatieprogramma

Heb jij altijd al willen weten hoe journalistieke organisaties zoals Follow the Money of De Correspondent zo succesvol zijn geworden? Heb jij misschien zelf een idee voor een journalistieke innovatie, maar ben je nog niet eerder met innovatie aan de slag gegaan? Dan heeft het SVDJ hét perfecte programma voor jou! De Accelerator Light.

Dit programma is bedoeld voor mensen die aan de slag willen met journalistieke innovatie, maar nog niet precies weten hoe. Tijdens de Accelerator Light maak je een vliegende start met de nieuwste innovatietechnieken. Je volgt interactieve workshops en brengt de opgedane kennis direct in de praktijk.

Hoe ondervraag ik mijn doelgroep het beste? Hoe zet ik een A/B-test op? Met hulp van experts en mentoren ga je tijdens vijf bijeenkomsten aan de slag met echte gebruikers en bouw je aan echte oplossingen. Laagdrempelig, praktisch en niet te vergeten: leuk en leerzaam!

Bij de Accelerator Light draait het niet om wat jij komt brengen, maar om wat jij komt hálen. Daar hoef je geen startup voor te zijn. We bieden ruimte aan iedereen met interesse voor journalistieke innovatie. Van studenten en beginnende teams, tot eigenwijze eenlingen en teams die zich willen voorbereiden op ons reguliere innovatieprogramma de SVDJ Accelerator. In totaal is er ruimte voor 18 teams. Jij bepaalt wat je uit het programma wilt halen en wij helpen jou daar de juiste kennis en tools bij in te zetten.

Let op: Aanmelden kon tot en met 17 oktober 2022! Ben je te laat met aanmelden? maar lijkt het programma je wel wat? Neem contact op met Willemijn Dekker via willemijn@svdj.nl. 

Aanvraagperiode
1 september – 17 oktober 2022 (gesloten)
Bijeenkomsten: 29 oktober | 17 november | 15 december | 19 januari | 9 februari

Wat is het verschil tussen de SVDJ Accelerator en de Accelerator Light?

De Accelerator Light is, zoals de naam al doet vermoeden, een lichtere variant van de SVDJ Accelerator. Waar je bij de reguliere Accelerator een intensief programma van een half jaar volgt, start je bij de Light met de basis van innovatie in vijf bijeenkomsten.

De Accelerator Light is hiermee een goede start voor als je nog niet eerder met journalistieke innovatie aan de slag bent gegaan en/of je wilt voorbereiden op deelname aan de reguliere Accelerator in het voorjaar van 2023.

Bekijk de video voor meer informatie over beide programma’s.

Praktische info en selectie

Aanmeldprocedure

Om deel te kunnen nemen aan de Accelerator Light moet je je aanmelden. Deelname aan het programma is gratis, maar aanmelden verplicht. Het aanmeldformulier was beschikbaar  t/m 17 oktober via deze pagina. In week 41 krijg je van ons bericht of je toegelaten bent tot het programma en ontvang je meer informatie over tijden en locaties.

Bijeenkomsten

Iedere deelnemer aan de Accelerator Light volgt hetzelfde programma van vijf bijeenkomsten. Het is niet mogelijk om je voor een deel van het programma in te schrijven. Alle bijeenkomsten vinden fysiek plaats en makkelijk te bereiken met het OV.

 • Bijeenkomst 1 Kick-off  – Zaterdag 29 oktober 13:00 – 17:00 + afsluitende borrel – Social Impact Factory, Utrecht
 • Bijeenkomst 2 – donderdag 17 november 19:00 -21:30 – Social Impact Factory, Utrecht
 • Bijeenkomst 3 – donderdag 15 december 19:00 – 21:30 – Social Impact Factory, Utrecht
 • Bijeenkomst 4 – donderdag 19 januari 19:00 – 21:30 – Social Impact Factory, Utrecht
 • Bijeenkomst 5 – donderdag 9 februari 19:00 -21:30 – Social Impact Factory, Utrecht

Selectiecriteria 

De Accelerator Light heeft plek voor 18 deelnemers. Een deelnemer kan een individu zijn, maar ook een groter team. Deelname aan de Accelerator Light is gratis, maar omdat er beperkt plek is vindt er een selectie plaats. Het maakt niet uit hoeveel innovatieve kennis je al hebt. Voor de selectie kijken we enkel naar de motivatie van potentiële deelnemers. Wij willen met de Accelerator Light een brede groep mensen en organisaties bedienen.  Bij de selectie scoren we daarom op de volgende drie criteria:

 1. Ambitie: Wat je uit de Accelerator Light wil halen, bepaal je zelf. Maar wij zijn wel op zoek naar mensen die weten wát ze dan uit het programma willen halen. Een hogere ambitie scoort geen hogere punten. Sterker nog: de ambitie moet wel binnen de grenzen van de Accelerator Light passen. Hoe duidelijker je ambitie daarom is, hoe beter.
 2. Diversiteit: Dit is een sterk relatief criterium. De diversiteitsscore wordt altijd bepaald in relatie tot andere potentiële deelnemers. We zijn op zoek naar een brede groep deelnemers. Daarom kijken we naar de verhouding tussen professionele achtergronden, werkervaring ten opzichte van studenten, organisatie ten opzichte van zelfstandigen en verspreiding door het land.
 3. Impact: We stellen de Accelerator Light graag open voor iedereen, maar de kerntaak van SVDJ is om de Nederlandse journalistieke sector te stimuleren. Daarom zoeken we wel naar mensen en organisaties die hier zo goed mogelijk aan bij kunnen dragen. Een bepaalde affiniteit of ambitie met de journalistiek vergroot de kansen dat de kennis en kunde uit het programma een bredere impact zullen hebben.

Vallen en weer opstaan bij de Accelerator Light: ‘We hebben drie stappen terug moeten zetten om vooruit te komen’

Niet verliefd worden op je idee en al je onbewuste aannames toetsen: dat zijn misschien wel de belangrijkste adviezen voor iedereen die een innovatief project van de grond wil krijgen. De deelnemers van de Accelerator Light 2021 weten na drie bijeenkomsten wat hun valkuilen zijn.

-> lees het hele artikel hier

Wat ga je doen tijdens de Accelerator Light?

Design Thinking

Op de bijeenkomsten nemen we jullie mee in de belangrijkste principes van innovatie. Hierbij staat Design Thinking centraal. Met deze methode innoveren we niet vanuit de maker, maar vanuit de gebruiker. We proberen te begrijpen tegen welke problemen nieuwsgebruikers, journalisten en redacties aanlopen – om daar vervolgens oplossingen voor te ontwerpen. Vervolgens brengen we de opgedane kennis direct in de praktijk tijdens verschillende opdrachten, op die manier zie je nog dezelfde dag resultaat van de methode.

Begeleiding door experts uit de sector

Dit doen jullie niet alleen. Jullie worden hierin bijgestaan door een mentor. Dit team van experts bestaat uit ervaren journalisten, marketeers, developers, ondernemers, uitgevers en specialisten op het gebied van Design Thinking en experimenteren. Een aantal van deze experts heeft zelf de SVDJ Accelerator doorlopen of heeft een succesvolle (journalistieke) startup opgezet. Zij weten als geen ander hoe het is om te innoveren en te ondernemen binnen de journalistiek.

Experimenteren

Onder begeleiding van deze mentoren gaan jullie aan de slag met de live experimenten in de vorm van opdrachten. Wat werkt en wat werkt niet? We zullen geslaagde en minder geslaagde experimenten uit eerdere edities van de Accelerator bespreken en laten jullie precies zien waarom mooie experimenten juist lelijk kunnen zijn.

Tijdens elke bijeenkomst staat er één thema centraal:

 • Bijeenkomst 1: Wat verstaan we onder journalistieke innovatie? Wat zijn goede voorbeelden? Daarnaast ga je aan de slag met het definiëren van een probleem en een onderzoeksvraag.
 • Bijeenkomst 2: Doelgroepenonderzoek, hoe pak je dat aan?
 • Bijeenkomst 3: Leren experimenteren en formuleren van Jobs To Be Done.
 • Bijeenkomst 4: Toepassing van het Business Model Canvas.
 • Bijeenkomst 5: Samenbrengen learnings en pitchen

Wat wordt jouw Challenge? 

Tijdens de bijeenkomsten worden live experimenten aan de hand van verschillende opdrachten uitgevoerd. Op deze manier kun je direct ervaren wat het is om op een innovatie manier te werken. Aan de opdrachten is elke bijeenkomst een Challenge verbonden. Met deze challenges kun je mooie prijzen winnen. Deze kun je winnen als team wanneer je het meeste hebt geleerd van je uitgevoerde experiment. Dat is namelijk de basis van succesvolle innovatie.

De winnaars worden gekozen door een jury, bestaande uit experts vanuit de sector. De prijzen kunnen je verder helpen om buiten de bijeenkomsten te werken aan je innovatieproces. Denk aan; budget om je experiment in de praktijk te gaan brengen, advertentiebudget, een rondleiding op een grote redactie tot aan een sparsessie met strategische experts.

Vragen?

Heb je nog vragen over de Accelerator Light? Neem contact op met Willemijn Dekker via 070 3617111 of willemijn@svdj.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.