Steffan Konings: 'Die irritante paywalls wil ik niet meer zien'

Nieuws |

‘Waar ik erg benieuwd naar ben is of de individuele journalist in 2018 nog meer in staat zal zijn zelf te publiceren, zelf publiek te zoeken en geld te verdienen. Ik denk dat het heel belangrijk is, omdat het aantal freelance journalisten natuurlijk enorm is gegroeid. Het is volgens mij heel veel gedoe om je eigen werk te slijten aan redacties, terwijl de bedragen die redacties betalen enorm omlaag zijn gegaan. Enerzijds biedt het internet eindeloos veel vette mogelijkheden aan tools en manieren om je publiek bij je werk te betrekken. Anderzijds sluit een objectieve journalistieke organisatie die vertelt wat er in de wereld gebeurt naar mijn idee niet meer aan bij het moderne publiek. Die combinatie biedt ruimte voor de individuele maker.

Heb jij ooit weleens een abonnement genomen doordat je een artikel aanklikte en op een paywall terechtkwam?

‘Wat ik komend jaar niet meer wil zien zijn paywalls. Vet irritant vind ik die. Heb jij ooit weleens een abonnement genomen doordat je een artikel aanklikte en op een paywall terechtkwam? Als je iets maakt dat waardevol is voor mensen, geloof ik dat mensen bereid zijn daarvoor te betalen. Volgens mij hoeft dat niet met een soort van spam-achtig ding op mijn scherm. Ik vind het een vrij agressieve vorm van communiceren. Het is niet bedacht vanuit het perspectief van de gebruiker. Ik heb niet een oplossing, maar ik vind dat we erover moeten nadenken.

Individueel publiceren

‘Ik heb wel ideeën over hoe je als individu direct kunt publiceren voor je publiek en daar geld mee kunt verdienen. In allerlei sectoren zie je interessante manieren om dat te doen. Op de site Patreon kun je een abonnement nemen op iemands werk. Best wel tof. Er zitten onder anderen filmmakers en artiesten op. Het is een vorm van crowdfunding. Binnen de gaming-wereld zijn er mensen die zichzelf streamen terwijl ze FIFA aan het spelen zijn of poker, en allerlei mensen die dat volgen en daarvoor geld betalen.
‘Als dit soort dingen binnen andere industrieën gebeuren, denk ik dat hier ook een kans ligt voor de journalistiek. Ik geloof daarin. Door het internet vallen hiërarchieën weg en dat is vet. Steeds meer blijkt dat journalisten ook zonder de steun en hulp van een omroep of krant waardevolle verhalen kunnen maken en een publiek kunnen bereiken. Neem bijvoorbeeld rechtbankverslaggever Chris Klomp. Die heeft op een gegeven moment voor zijn tweets en berichtgeving vanuit de rechtbank een betaald kanaal gemaakt. Nu zal niet iedereen dat direct kunnen, maar ik vind het wel een heel toffe manier van denken.

Gekkies in een hokje

‘Ik hoop ook dat er meer geëxperimenteerd wordt met nieuwe vormen van journalistiek. Wel heb ik het vermoeden dat het vaak alleen maar in een veilige ruimte gebeurt, ergens in de hoek van de redactie. Volgens mij moeten we dat meer mengen, journalisten en developers bijvoorbeeld. We moeten met verschillende disciplines nadenken: in welke vorm kunnen we een verhaal het beste brengen bij de mensen die we willen bereiken? Dus niet van ‘gaan jullie maar experimenteren, terwijl wij de krant maken’. Op die manier blijven developers die gekkies in een hokje. Laten we juist samenwerken.’
Illustratie: Merlijn van Bijsterveld 

Meer voorspellers


tien voorspellers

30 journalisten, ondernemers, developers en andere mediakenners keken in hun glazen bol. Ze vertellen in de laatste weken van het jaar niet alleen welke ontwikkelingen ze verwachten in het journalistieke jaar 2018, maar ook waar ze op hopen. Dit zijn de andere voorspellers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.