Met deze 6 tips wordt verslaggeving over rampen effectiever én efficiënter

Nieuws |

1. Maak een rampenplan

Nog voordat een ramp uitbreekt zouden media een ‘rampenplan’ gereed moeten hebben, stellen de onderzoekers. Idealiter staat in zo’n plan hoe er verslag wordt gedaan van een ramp, met welke instanties en personen er moet worden samengewerkt om toegang te krijgen tot cruciale informatie en wat er gedaan moet worden als een journalist zelf bij een ramp betrokken raakt.

2. Betrouwbare informatie gaat boven alles

De continue vraag naar nieuwe informatie kan ertoe leiden dat journalisten de druk voelen om zo snel mogelijk informatie in te winnen, ook als deze afkomstig is van niet-officiële of ongeïnformeerde bronnen. De onderzoekers adviseren om dit soort bronnen zoveel mogelijk te vermijden, omdat ze onjuiste informatie kunnen geven en daarmee voor verwarring zorgen in berichtgeving over rampen.

3. Raadpleeg verschillende experts

Om de complexiteit van een ramp te kunnen bevatten adviseren de onderzoekers om verschillende experts te raadplegen. Crisismanagers kunnen meer vertellen over logistieke aspecten, academische bronnen over technische aspecten en lokale officiële bronnen zijn waardevol omdat ze een beter inzicht kunnen verschaffen in de geschiedenis van rampen in het gebied en de geografische, sociale en culturele factoren die van invloed zijn op de manier waarop de ramp zich voltrekt.

4. Ga zorgvuldig om met slachtoffers

Hoewel het belangrijk is om slachtoffers van een ramp hun verhaal te laten doen, zouden verslaggevers zich moeten realiseren dat hun aanwezigheid of acties een negatief effect kunnen hebben op de betrokken slachtoffers. Het belangrijkste advies volgens de onderzoekers: praat pas met slachtoffers als zij hier klaar voor zijn, en doe dit in overeenstemming met aanwezige coördinatoren van rampenbestrijding of crisisbeheersing.

5. Kijk kritisch naar de framing van een ramp

Rampen zijn van hoge nieuwswaarde. Het is daarom extra belangrijk dat journalisten kritisch kijken naar de framing van een ramp, menen de onderzoekers. Past het frame bij de feiten? Biedt het verhaal een context om de ramp te begrijpen? Ook is het belangrijk dat beeldmateriaal de daadwerkelijke omvang van de ramp weergeeft en de privacy van de slachtoffers niet schaadt.

6. Verifieer informatie

De overvloed aan informatie die zich tijdens rampen op social media uitspreidt kan heldere communicatie belemmeren. Journalisten zouden een grote bijdrage kunnen leveren op social media door geruchten te ontkrachten, cijfers en statistieken te checken en informatie van onofficiële bronnen te verifiëren.
Lees ook: 10 wetenschappelijke tips voor verslaggeving over populisme
Jacqui Ewart & Hamish McLean. Best Practice approaches for reporting disasters. Journalism.

Wat zegt de wetenschap?

In de rubriek Wat zegt de Wetenschap? geeft Dirck de Kleer regelmatig een update van relevante wetenschappelijke publicaties over journalistiek.
Foto: slachtoffers van een overstroming in Pakistan (2015) door DVIDSHUB

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.