Vijf online tools tegen Twitter (of Facebook, of YouTube, of Instagram)

Nieuws | Nieuws
  • Remy Jacobs
  • 02 augustus 2016
  • 685 woorden , 3 min. lezen

Digitale afleiding is altijd dichtbij voor een schrijvend journalist. Het artikel staat open in de tekstverwerker, terwijl je bronnen checkt op internet. Voor je het weet ‘like’ je alweer een foto van je vriendin op Facebook of zit je te loeren in de woonkamer van je buren op Funda. Simpelweg internet uitschakelen kan niet, want dat heb je nodig. Gelukkig is er veel digitale hulp voor de afgeleide journalist.

Raak jij vooral afgeleid door je smartphone tijdens je werk? Zie onderaan bij tip 5.

1. Blocksite (Chrome)

Blocksite is een handige plugin voor Google Chrome, waarmee je snel een paar verleidelijke websites kan blokkeren. Je downloadt hem eenvoudig in de Chrome-shop. Vervolgens geef je een ‘zwarte lijst’ op van websites waar je de meeste tijd aan besteedt (Facebook, Youtube, Marktplaats, Nu.nl, Funda etc). In een agenda geef je aan wat je geplande werktijden zijn. Tijdens deze uren worden de websites van de zwarte lijst geblokkeerd door een soort Bob de Bouwer met een donkere snor. Nadeel is dat Blocksite makkelijk weer uitgezet wordt, al heeft hij wel een functie waarmee je hem ‘onwisbaar’ maakt. Tweede nadeel is dat Blocksite alleen werkt in de browser Chrome.
Download hier Blocksite.

svdj 1 blocksite

2. Leechblock (Firefox)

Deze extensie van de Firefox-browser is wat luxer dan Blocksite, met meer functies. Denk aan een flexibele kookwekker waarmee je jezelf maximaal 10 minuten per uur toestaat om kattenfilmpjes te kijken, zodat je de 50 resterende minuten doorbuffelt aan je artikel. Verder heeft Leechblock de mogelijkheid om tot wel zes lijsten van verboden websites samen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld social media uitzetten, en nieuwswebsites tijdelijk toestaan. Leechblock heeft wel moeite met het blokkeren van online mailprogramma’s, zoals Hotmail en Gmail (mij lukt het niet). En net als Blocksite kun je ook Leechblock makkelijk uitzetten, of omzeilen door een andere browser te gebruiken.
Download hier Leechblock.

svdj 2 leechblock

3. Stayfocusd (Chrome)

Als je Blocksite of Leechblock steeds blijft omzeilen, zijn zwaardere middelen nodig. Stayfocusd is niet makkelijk uit te schakelen. Pas de volgende dag kun je de instellingen aanpassen, en de verboden websites weer openen. Weet je ook dat te omzeilen, dan kun je de ‘nuke’ -functie gebruiken. Deze legt heel internet plat gedurende een uur, of langer. Je kunt een ‘witte lijst’ hiertegen afschermen met bronnen die je echt nodig hebt voor je artikel, of alleen je zwarte lijst ‘nuken’. Nadeel is dat het niet werkt op Firefox, Safari, Microsoft Edge of Internet Explorer.
Download hier Stayfocusd. Voor de Mac is er Self Control.

svdj 3 stayfocsd

4. Cold Turkey (alle browsers)

Wie tijd vretende websites wil blokkeren in alle browsers, kan ‘cold turkey’ gaan. Dit is een softwarepakket met een gratis basis versie. Zodra je toegestane minuten op zijn, blokkeert de verboden website. Nadeel: ook Cold Turkey heeft moeite met blokkeren van online mailprogramma’s zoals Gmail en Hotmail.
Speciale tip: wanneer je niet meer op internet hoeft om feiten te checken, en vooral moet tikken, dan is de schrijfmachine van Cold Turkey een baken van rust. Je computerscherm wordt helemaal blanco. Pas als die 1800 woorden zijn getikt, gaat het slot eraf en zie je je vertrouwde beeldscherm weer terug. Er is geen ontsnappen aan. Enige nadeel: er zit geen auto-correctie op. Maar na knippen en plakken in Word, zijn je woorden allemaal rood onderstreept en snel gecorrigeerd.
Download hier Cold Turkey.

svdj 4 cold turkey

5. Zo blijf je van je smartphone af

Naast de computer geeft ook de telefoon veel digitale afleiding. Je kunt natuurlijk de wifi en het netwerk uitschakelen, zodat je alleen nog maar gebeld kan worden. Maar dan mis je dat ene belangrijke Whatsapp-bericht weer. De apps AppDetox en Digital Detox helpen om tijdelijk een aantal specifieke apps te blokkeren, zoals Facebook, of om een uur van je telefoon af te blijven. Een lieflijk alternatief is de Forest-app. Je plant een boompje, en terwijl het boompje groeit gebruik je de telefoon niet. Na 30 minuten is hij volgroeid. Als je binnen die tijd toch aan je telefoon zit, dan gaat de boom dood. Laat je je telefoon met rust, dan volgroeit hij en krijg je punten. Forest is gratis voor Android, voor de iPhone kost hij 1,99 euro.

Foto door Darren Tunnicliff.

svdj 5 Forest

 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.