Zo maak je de beste foto's met je smartphone

Nieuws |

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Instellingen

smartphone foto 1
Zet het raster aan, dit komt later van pas bij het maken van je compositie

Flauw om mee te beginnen met zo’n titel, maar: heb je een compactcamera die nog geen 3 jaar oud is? En heb je géén high-end android of iphone? Gebruik dan je compactcamera. De sensor in een compactcamera is doorgaans groter dan die van een smartphone en de lens van een compactcamera is vaak scherper en laat meer licht door dan de lens van je smartphone. Smartphones moeten immers klein zijn en dat heeft gevolgen voor de camera die erin zit. Dus: heb je een redelijke compactcamera liggen, gebruik die dan.
Check je instellingen: zet je resolutie op het hoogst aantal megapixels. Kun je een raster weergeven in je zoeker? Zet die dan aan. Zet ook je flitser uit. De flitser op een smartphone is veel te klein om een fatsoenlijk effect te hebben. Kun je in burst fotograferen (snel een aantal foto’s achter elkaar maken)? Zet die optie dan áán. Handig bij mensen die veel met hun ogen knipperen. Ook niet onbelangrijk: kijk even of de lens schoon is en maak ‘m zo nodig schoon. Maak vervolgens een testfoto. Werkt het allemaal? Mooi!

Voorbereiding

Heeft de geïnterviewde een mooie foto van zichzelf die rechtenvrij of onder naamsvermelding van de fotograaf mag gebruiken? Fotografie is een vak en jouw smartphone kan realistisch gezien niet op tegen de kit van een professionele fotograaf. Niet getreurd: de foto’s die je straks maakt zijn sowieso nuttig. Bijvoorbeeld als back-up voor het geval dat de geïnterviewde toch niet met foto’s over de brug komt. Of om in de lopende tekst van je verhaal te plaatsen.
De foto maak je ná het gesprek. Zo is de geïnterviewde hopelijk wat meer op z’n gemak. Leg uit dat je een aantal foto’s wilt maken en dat het dus niet in 10 seconden klaar is. Je wilt een mooie foto van de geïnterviewde maken, en dat kost tijd. En een goede foto is ook in het belang van de geïnterviewde.
Probeer naar buiten te gaan voor de foto. Daglicht is altijd beter dan kunstlicht! Ben je buiten? Is er een zonnetje aanwezig, plaats dat dan schuin links of rechts achter je. Zo is je onderwerp goed belicht en hoeft de geïnterviewde niet in de zon te staren. Let ook op je eigen schaduw!
Toch binnen? Zorg voor zoveel mogelijk licht. Zet lampen aan, open gordijnen. Of is er meer licht in een andere kamer? Plaats je onderwerp zoveel mogelijk in het licht.

Compositie en foto

Smartphone foto 2
Rule of thirds

Dan de compositie. Hier zijn enkele algemeen geaccepteerde ‘regels’ voor. Door deze in gedachten te houden tijdens het fotograferen, kun je eigenlijk niet de mist ingaan. Ervan afwijken mag, maar onthoud: “You have to know the rules in order to break them.”
Rule of thirds: deel in je hoofd je kader op in drie gelijke stroken. Plaats bij het maken van je compositie de (al dan niet denkbeeldige) horizon op 2/3 of 1/3 van de foto.
Invalshoek: zorg dat je ongeveer op gelijke hoogte met je onderwerp bent. Ben je bijvoorbeeld klein en is je onderwerp groot, zoek dan iets om op te staan.
Maak liever géén compositie met je onderwerp precies in het midden. Dat is vaak een beetje saai.
Let erop dat je ledematen op de juiste wijze ‘amputeert’. Er zijn bepaalde uitsneden die goed werken en uitsneden die minder goed werken. Zorg er in ieder geval voor dat er genoeg nek en borst zichtbaar is in je compositie.
Op de groene lijnen kun je je compositie maken, op de rode liever niet.

Zorg voor een mooie achtergrond. Belangrijk daarbij is diepte; laat je onderwerp niet tegen een platte muur staan, maar juist voor een achtergrond waarin wat gebeurt. Let er wel op dat er geen rare dingen uit het hoofd ‘groeien’ van je onderwerp, zoals een lantaarnpaal of een boom.
Na compositie, focus door op het onderwerp op je scherm te tikken.
Tevreden met je compositie? Maak een serie foto’s. Evalueer vervolgens je foto’s. Zoom in en kijk of je onderwerp scherp is, of er niet te veel ruis zichtbaar is. Is dat wel het geval, zorg dan voor meer licht.

Extra foto’s!

Nu je toch bezig bent, waarom niet wat extra foto’s maken? Van de geïnterviewde terwijl hij/zij aan het werk is, van de omgeving.
Wissel af in je compositie. Experimenteer: des te groter is de kans dat er een mooie foto tussen zit.

Versturen en bewerken

Nooit je foto’s via applicaties als Whatsapp en Instagram versturen. Dergelijke apps comprimeren je foto’s voordat ze worden verzonden. Beter is om jezelf de foto’s te e-mailen of ze op de ouderwetse manier van je telefoon te halen: met een kabeltje.
Heb je de foto’s binnen? Beoordeel ze op een groot scherm en kies de mooiste foto’s uit. Let op ogen, houding, belichting, scherpte, ruis.
De mooiste foto(‘s) bewerk je. Er zijn veel gratis programma’s te downloaden die je foto nét dat beetje extra geven. Voorbeelden zijn Photo’s van iOS (ben je niet bekend met het programma, bekijk dan wat filmpjes) en, op Windows,  Google Photo’s (voorheen Picasa).
Probeer bijvoorbeeld wat contrast toe te voegen aan je foto’s en krik de schaduwen een beetje. Is de lucht te fel? Dim je highlights (hooglichten). Je hoeft echt niet los te gaan met het bewerken van je foto’s, maar een paar kleine bewerkingen maken een foto al snel véél mooier.[/vc_column_text][vc_column_text]

Voorbeelden

Voorbeeld van een slechte fotoEerst een slecht voorbeeld om te laten zien hoe het niet moet. In willekeurige volgorde: foto is binnen, gekke uitsnede bij de benen, centrale compositie, focus op de voorgrond, van bovenaf genomen, te veel ruimte boven het hoofd, en er groeit natuurlijk een kerstboom uit het hoofd van de beste jongeman.
.
.
.
.
 
 
 
 
[/vc_column_text][vc_column_text]Voorbeeld van een betere fotoBuiten op het balkon in plaats van binnen. Het weer is niet erg fijn, maar het licht is hier wel degelijk beter dan bij de foto binnen. Let ook op het raster en het focus-cirkeltje. De vier snijpunten van het raster  zijn mooie punten om je onderwerp op te plaatsen. De achtergrond loopt hier mooi weg. In de bewerking kunnen de schaduwen iets omhoog.
.
.[/vc_column_text][vc_column_text]

Nog een beter voorbeeldSpeels schuin kan dynamiek toevoegen aan een foto. Let op de verschillende lijnen in de foto: de motorkap, de bovenkant van de voorruit, de lijnen van het gebouw in de achtergrond; ze wijzen richting het onderwerp. In de bewerking kan de belichting hier iets omlaag en er mag wat contrast bij.
.
.
[/vc_column_text][vc_column_text]

Extra fotoHandige extra foto: de geïnterviewde aan het ‘werk’ met een doorkijkje aan de rechterkant. De rule of thirds die hierboven werd besproken, kan dus ook worden gemaakt met verticale lijnen..
.
.
.
[/vc_column_text][vc_column_text]DoorkijkjeNog een doorkijkje. Door dit ‘kader’ binnen de foto creëer je diepte in je foto. In de bewerking mogen de schaduwen iets omhoog en de hooglichten naar beneden.
 
 
 
 
 

Samenvatting

  1. Check je instellingen en vergeet vooral niet je lens schoon te maken.
  2. Zorg voor zoveel mogelijk licht: neem de foto buiten! Let op de zon en je eigen schaduw.
  3. Maak een interessante compositie. Plaats bijvoorbeeld de (al dan niet denkbeeldige) horizon  op 2/3 of 1/3 van de foto. Ga op gelijke hoogte met je onderwerp staan.
  4. Maak zoveel mogelijk foto’s en wissel je compositie af.
  5. Beoordeel de foto’s op een groot scherm en ga als het even kan aan de slag met een fotobewerkingsprogramma.


Foto boven via Pexels 

 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.