Bijeenkomst

Het Factcheckdebat

Ook bij factcheckers slaat de twijfel wel eens toe. Bereikt mijn factcheck de juiste mensen? Overtuig ik het publiek of geef ik de onzin juist meer aandacht? Tijdens het factcheckdebat in Beeld & Geluid ga je in gesprek met verschillende factcheckers over de effectiviteit van factchecks.

In de middag kun je kiezen tussen twee workshops. Wil je meer leren over hoe je een factcheck zo kan opschrijven en vormgeven dat het niet bijdraagt aan polarisatie van een debat en de juiste doelgroep bereik? Of ga je misleidende informatie in video’s spotten? De workshops worden gegeven door factcheckers van VRT, Pointer, onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Maastricht Universiteit en Beeld & Geluid.

De dag eindigt met een debat over de effectiviteit van factchecks tussen Aaron Mirck, schrijver van het boek: Niet appen tijdens het eten en Jan Jagers hoofd van het factcheckteam van het weekblad Knack Magazine. Mirck waarschuwt ervoor dat factchecks de onwaarheid die ze willen ontkrachten juist een groot podium geven.

Na het debat belicht Maarten Keulemans het gebruik van wetenschappelijk onderzoek in factchecks. Keulemans vertelt over hoe journalisten en politici aan de haal gaan met onderzoeksresultaten en deze verkeerd uitleggen.

Check de site van Beeld & Geluid voor meer informatie en tickets.

Datum
15 maart 2023
Tijd
14:30-17:15
Locatie
Beeld & Geluid
Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum
Organisator
Beeld & Geluid, Hilversum
Kosten
5 euro