Onderzoek

Naast het ondersteunen van innovatieve projecten richt het Stimuleringsfonds zich ook sterk op onderzoek. Zo wordt intensief onderzoek gedaan naar de nieuwsvoorziening in de regio en grote steden, zijn onlangs vier toekomstscenario’s geschetst voor de journalistieke sector in het jaar 2025 en doen we elk jaar verslag van de staat van de journalistiek met De Stand van de Nieuwsmedia. Naast eigen onderzoek, wordt ook extern onderzoek gesubsidieerd.

G4-onderzoek: Pas op! Breekbaar
g4

Het Fonds doet een omvangrijk onderzoek naar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de werking van ecosystemen voor lokaal nieuws in grote steden. De resultaten van UtrechtAmsterdamDen Haag en Rotterdam zijn inmiddels bekend. In 2019 werd het overkoepelende rapport: Pas op! Breekbaar gepubliceerd. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

Verkiezingsonderzoek #GR18
gr18

Het verkiezingsonderzoek rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 geeft inzicht in de rol die lokale media spelen bij de verkiezingen, hoe lokaal nieuws wordt geconsumeerd en in hoeverre media(gebruik) van invloed is op stemgedrag. Alle resultaten en dossiers vind je op het onderzoeksplatform svdj.nl/GR18
.
.

Scenario-onderzoek

Hoe ziet het journalistieke landschap eruit in 2025? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek presenteert een scenario-onderzoek naar de toekomst van de journalistieke sector waarin vier mogelijke scenario’s worden geschetst. Bekijk de resultaten van het scenario-onderzoek in vier interactieve longreads.

Stand van de Nieuwsmedia

De Stand van de Nieuwsmedia brengt het hele jaar door de laatste cijfers en analyses over de stand van zaken in de journalistieke sector. Lees verder op de overzichtspagina van De Stand van de Nieuwsmedia of ga direct naar de longread ‘De opkomst van de generatie alles’.
.

Eén taal, meer stemmen

Het Stimuleringsfonds doet zes aanbevelingen ter bevordering van beleid, innovatie en samenwerking binnen de Vlaamse en Nederlandse journalistiek. De aanbevelingen zijn onderdeel van het onderzoek Eén taal, meer stemmen, uitgevoerd door een onderzoekscommissie onder leiding van emeritus hoogleraar Journalistiek & Media Jo Bardoel. Bekijk de resultaten van het onderzoek op de website eentaalmeerstemmen.nl

Regionale nieuwsvoorziening

Het Stimuleringsfonds heeft in 2013 en 2014 samen met Hogeschool Windesheim en DSP-groep onderzoek gedaan naar de nieuwsvoorziening in de regio. Daarbij is gekeken naar het nieuwsaanbod, de nieuwsbehoefte en de relatie tussen gemeentebestuurders en de lokale en regionale media. Lees meer: onderzoek 2013, onderzoek 2014

Zo wordt de lokale journalistiek gesteund

Heeft de lokale journalistiek een extra steuntje in de rug nodig? Sommige Nederlandse gemeenten en provincies geloven dat het antwoord op die vraag ‘ja’ is. We brachten in kaart op welke manieren de lokale journalistiek gesteund wordt.