Onderzoek

Naast het ondersteunen van innovatieve projecten richt het Stimuleringsfonds zich ook sterk op onderzoek. Zo wordt intensief onderzoek gedaan naar de nieuwsvoorziening in de regio en grote steden, zijn onlangs vier toekomstscenario’s geschetst voor de journalistieke sector in het jaar 2025 en doen we elk jaar verslag van de staat van de journalistiek met De Stand van de Nieuwsmedia. Naast eigen onderzoek, wordt ook extern onderzoek gesubsidieerd.

G4-onderzoek
g4

Het Fonds doet een omvangrijk onderzoek naar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de werking van ecosystemen voor lokaal nieuws in grote steden. De resultaten van UtrechtAmsterdamDen Haag en Rotterdam zijn inmiddels bekend. In 2018 volgt een overkoepelend rapport. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

Scenario-onderzoek

Hoe ziet het journalistieke landschap eruit in 2025? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek presenteert een scenario-onderzoek naar de toekomst van de journalistieke sector waarin vier mogelijke scenario’s worden geschetst. Bekijk de resultaten van het scenario-onderzoek in vier interactieve longreads.

Stand van de Nieuwsmedia

De Stand van de Nieuwsmedia brengt het hele jaar door de laatste cijfers en analyses over de stand van zaken in de journalistieke sector. Lees verder op de overzichtspagina van De Stand van de Nieuwsmedia of ga direct naar de longread ‘De opkomst van de generatie alles’.

.
.

Regionale nieuwsvoorziening

Het Stimuleringsfonds heeft in 2013 en 2014 samen met Hogeschool Windesheim en DSP-groep onderzoek gedaan naar de nieuwsvoorziening in de regio. Daarbij is gekeken naar het nieuwsaanbod, de nieuwsbehoefte en de relatie tussen gemeentebestuurders en de lokale en regionale media. Lees meer: onderzoek 2013, onderzoek 2014

Onderzoeksnieuws