Scenario-onderzoek Journalistiek2025

Nieuws | Uitgelicht onderzoek
  • Redactie
  • 04 december 2015
  • 309 woorden , 1 min. lezen

Wat als kranten en tijdschriften irrelevant worden omdat nieuwsverhalen per stuk worden verkocht? Wat als Nederlandse mediabedrijven van de kaart worden geveegd door internet-giganten? En wat als de werkgelegenheid voor journalisten decimeert? Om de journalistieke sector voor te bereiden op de toekomst heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een scenario-onderzoek uitgevoerd, dat vier uiteenlopende toekomstbeelden schetst van de journalistiek in het jaar 2025.

Ruim 150 deelnemers tijdens tien bijeenkomsten

Tijdens tien interactieve bijeenkomsten met ruim 150 deelnemers van binnen en buiten de sector is de basis gelegd voor het scenario-onderzoek. De deelnemers bespraken welke ontwikkelingen zij op dit moment zien in de journalistieke sector en welke zij de komende jaren verwachten. Dat leverde een verzameling trends op, waarop de vier toekomstscenario’s zijn gebaseerd.

Scenario’s als manier om onzekerheid onder ogen te zien

De toekomst is niet exact te voorspellen. Misschien zal de toekomst van de journalistiek lijken op één van de scenario’s, of misschien bevat de toekomst elementen uit alle scenario’s. Maar zeker is dat de journalistiek er over tien jaar fundamenteel anders uitziet. De scenario’s vormen een instrument voor uitgevers, journalisten, opleidingen journalistiek en andere geïnteresseerden om na te denken over de huidige strategie. Niet de antwoorden die de scenario’s geven zijn belangrijk, maar juist de vragen die ze oproepen. Door hier als mediaorganisatie of journalist mee aan de slag te gaan, vergroot je je vermogen om om te gaan met onzekerheden in de toekomst.

Interactieve longreads en toolkits

Op de website www.journalistiek2025.nl zijn vier longreads te vinden bij de scenario’s. Door middel van animaties, casestudies en video-interviews met prominenten uit de sector worden de toekomstscenario’s op een interactieve manier in beeld gebracht. Ook biedt de site toolkits die organisaties en journalisten helpen zich op de toekomst voor te bereiden.

Bekijk de scenario’s

Klik hier om de scenario’s te bekijken.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.