NGO's kleuren steeds vaker het nieuws over conflicten

Nieuws |

De onderzoekers analyseerden het nieuws over de oorlog in Syrië uit 2011 tot en met 2014 om te achterhalen hoeveel en wat voor invloed NGO’s hebben op conflictnieuws. Hiervoor richtten ze hun blik op 35 internationale media, waaronder Radio France Internationale, Al-Jazeera en CNN. De onderzoekers gebruikten hierbij een lijst met namen van 59 internationale en lokale NGO’s.

Lokale NGO’s in de media

Journalisten doen vaker een beroep op NGO’s als er sprake is van toenemend geweld, of schending van mensenrechten. Voor media is het vaak lastig om direct verslag te doen in snel veranderende en gevaarlijke conflictsituaties, waardoor ze eerder zijn toegewezen op NGO’s, stellen de onderzoekers.
Er wordt in het onderzoek een onderscheid gemaakt tussen internationale en lokale NGO’s. Bij eerdere conflicten voerden vooral internationale NGO’s de boventoon in mediaberichtgeving, maar opvallend aan de oorlog in Syrië is dat het lokale Syrische Observatorium voor de Mensenrechten veruit het vaakst wordt geciteerd.

Invloed van NGO’s

In de berichtgeving worden NGO’s vooral aangehaald voor feitelijke informatie, zoals het aantal doden of gewonden bij recente conflicten. Maar bij NGO’s die zich richten op mensenrechten is ook feitelijke informatie vaak ‘gekleurd’, stellen de onderzoekers. Zo namen de Human Rights Watch, Amnesty International en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten een duidelijk standpunt in over het internationale beleid en het regime van Assad.

Feitelijke informatie wordt vaak gekleurd door mensenrechtenorganisaties

De toenemende invloed van NGO’s op conflictnieuws is volgens de onderzoekers geen positieve ontwikkeling, omdat deze kritische en onafhankelijke verslaggeving van conflicten in de weg ligt.
Christoph O. Meyer, Eric Sangar & Eva Michaels. How do non-governmental organizations influence media coverage of conflict? The case of the Syrian conflict, 2011–2014. Media, War & Conflict. 

Wat zegt de Wetenschap?

In de rubriek Wat zegt de Wetenschap? geeft Dirck de Kleer regelmatig een update van relevante wetenschappelijke publicaties over journalistiek.
Foto door Richard Potts

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.