Wat zegt de wetenschap? | Journalisten hebben cursus statistiek nodig

Nieuws | Nieuws

Vooral politici en zakenmensen gebruiken en interpreteren veel statistieken in interviews, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Maar veel van hun claims werden niet onderzocht of bevraagd door journalisten. Ook lieten journalisten tegenpartijen elkaar bestoken met statistieke claims, zonder dat ze die onafhankelijk bekeken.
De onderzoekers maakten gebruik van het grootste onderzoek naar statistische verwijzingen in verslaggeving ooit (waarin 4285 verwijzingen werden bestudeerd), dat eerder werd uitgevoerd door de BBC. Daar bovenop bekeken ze nog eens 6919 andere verwijzingen uit Britse televisie, radio en online media.
Om dit onafhankelijke onderzoek van statistieken te verbeteren, pleiten de onderzoekers voor een radicale verschuiving in de manieren van nieuwsverzameling en journalistieke interpretatie, waarbij reporters meer statistische vaardigheden aangeleerd krijgen en ze hun verslaggeving baseren op een breder scala aan statistische bronnen. Dat is volgens de onderzoekers de enige manier waarop zij een kritisch oordeel kunnen ontwikkelen over statistische claims.
Stephen Cushion, Justin Lewis & Robert Callaghan. Data Journalism, Impartiality and Statistical Claims. Journalism Practices.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.