Nikki Sterkenburg: ‘Ik zou graag zien dat meer media hun fouten toegeven’

Nieuws | De Voorspellers

‘Ik ben benieuwd wat de NPO gaat doen met de 40 miljoen extra die ze komend jaar te besteden hebben. Ik hoop dat ze het steken in meer journalistiek. Brandpunt+ is al opgeheven, Andere Tijden en Tegenlicht mogen minder afleveringen maken. Waarom maakt de NPO wel Boer Zoekt Vrouw en de Curling Quiz, programma’s die je ook bij de commerciëlen zou kunnen zien, en steken ze hun geld niet in een online onderzoeksjournalistiek platform als Investico? Gelukkig is Zondag met Lubach er nog, dat met goed uitzoekwerk belangrijke onderwerpen op de agenda zet.

De Correspondent

Over onderzoeksjournalistiek ben ik wel optimistisch, zeker nu het Stimuleringsfonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten er subsidies voor geven. Er gebeurt heel veel op dit vlak, al vind ik het jammer dat het vaak vooral de usual suspects zijn die zich melden voor zo’n subsidie. Ik heb met enige ergernis naar de Amerikaanse campagne van De Correspondent gekeken. Ze zwaaien daar al heel lang met hun vingertje dat alle journalisten in Amsterdam blijven en vervolgens wijken ze zelf uit naar New York. Ga dan lekker zelf in Zeeland zitten, in plaats van in de VS.

Cijfers

Ik zou ook graag zien dat journalisten komend jaar meer met cijfers komen. Er is nu veel te doen over salafisme, maar we weten helemaal niet hoeveel salafisten er in Nederland zijn. Soms wordt er enorm veel aandacht besteed aan een heel kleine groep. Ik erger me er bijvoorbeeld ook enorm aan dat we het in de media twee keer per jaar, bij de Dodenherdenking en met Sinterklaas, de hele tijd over De Grauwe Eeuw hebben. Dat zijn vier mensen, die ook binnen extreemlinks uitgekotst worden. Ook Kick Out Zwarte Piet moet nog weinig van ze hebben. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus waarom hebben we het de hele tijd over deze mensen? Maak op zijn minst duidelijk dat het om een heel marginale groep gaat, want de gewone lezer weet dat niet.

Fouten toegeven

Een tijdje geleden schreef ik een stuk op De Nieuwe Reporter over heeft-banden-met-journalistiek. Ik bood daarin mijn excuses aan voor een misplaatste tweet. (Sterkenburg suggereerde betrokkenheid van Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik bij een zaak over fraude en belangenverstrengeling, red.)  Ik zou graag zien dat meer media hun fouten toegeven.

Als krant heb je macht, je moet mensen op zijn minst de kans geven om te reageren

Er is een landelijke krant – ik ga geen namen noemen, want dan sta ik zelf met mijn vinger te wijzen – die nooit rectificeert. Ik weet van drie zaken waarbij tegen mensen is gezegd: we rectificeren alleen als je naar de Raad voor de Journalistiek stapt of een rechtszaak aanspant. Als je in een stuk door het slijk wordt gehaald en een ingezonden brief stuurt, wordt die niet gepubliceerd. Dat vind ik echt een zwaktebod. Als krant heb je macht, je moet mensen op zijn minst de kans geven om te reageren. Of in ieder geval iemand het gevoel geven dat je open staat voor zijn kant van het verhaal.

13 cent per woord

Omdat ik komend jaar ga freelancen, heb ik me in tarieven en dagprijzen verdiept. 13 cent per woord voor de regionale kranten van De Persgroep – dan ga ik nog liever commercieel werk doen. Gelukkig zijn er ook media die wel redelijk betalen. De markt wordt verziekt door hobbyisten die niet goed onderhandelen en het wél voor die 13 cent per woord doen. Soms zeggen mensen, je doet toch wat je leuk vindt? Maar daar gaat het niet om, dit is een vak.’

Illustratie door Rosanne van Leusden

Meer voorspellers

Hoe ziet de journalistiek van 2019 eruit? Voor de tweede keer blikken we vooruit op een nieuw jaar. 20 journalisten, developers, onderzoekers en andere mediakenners vertellen wat ze verwachten én hopen dat 2019 gaat brengen. Dit zijn alle voorspellers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.