Conferentie

Media van Morgen

De journalistiek is voortdurend in beweging en dat brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Tijdens deze middag kijken we samen met de sector welke vaardigheden journalisten nodig hebben voor de journalistiek van morgen. Van workshops over mentale veerkracht en cijferwijsheid tot sessies over het opzetten van een nieuwe digitale krant of het leren begrijpen van de behoeftes van je publiek.

Terugkijken

Op 30 november 2023 organiseerden we een eerdere editie van Media van Morgen over vernieuwing in de lokale journalistiek, toen in Felix Meritis Amsterdam. Bekijk hier de foto’s! © Joyce van Doorn

Datum
30 november 2023
Tijd
14:00 -18:00
Locatie
Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam
Organisator
Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Kosten
10 euro (incl. borrel)
Tickets
Media van Morgen 24 mei 2023 - SVDJ

Dagvoorzitter
Suse van Kleef

Programma
13.30 – 14.00: Inloop met koffie/thee
14.00 – 14.30: Opening en keynote
14.30 – 14.45: Verplaatsing zalen
14.45 – 15.30: Keuzesessie ronde I
15.30 – 16.00: Pauze en innovatiemarkt
16.00 – 16.45: Keuzesessie ronde II
16.45 – 16.55: Verplaatsing zalen
16.55 – 17.10: Afsluiting
17.10 – 18.10: Netwerkborrel en innovatiemarkt

Locatie
Felix Meritis, Amsterdam
We raden je aan met het openbaar vervoer te komen. Mocht dat niet lukken, dan kun je in de buurt parkeren bij Q-Park Europarking.

Sprekers

Suze van Kleef

Suse van Kleef
Dagvoorzitter

Kim Brice

Kim Brice
Co-founder The Self-Investigation

Mar Cabra

Mar Cabra
Co-founder The Self-Investigation

Rutger Verhoeven

Rutger Verhoeven
Mede-oprichter smartocto

Simon Allison

Simon Allison
Co-founder & editor-in-chief The Continent

Winny de Jong

Winny de Jong
NRC & AlsHetOngeveerMaarKlopt.nl

Lars Boorgaard

Lars Boogaard Nieuwsuur & AlsHetOngeveerMaarKlopt.nl

Ali Haselhoef

Ali Haselhoef Conceptontwikkelaar Journalistiek Online KRO-NCRV

Rosanne van de Leemkolk

Rosanne van de Leemkolk
Digital Creative KRO-NCRV

Keynote

Mar Cabra

Media’s inevitable mental health revolution for a sustainable future (Engelstalig)
Door: Mar Cabra

Mar Cabra won als journalist de Pulitzer Prize en is medeoprichter van The Self-Investigation. In haar werkzaamheden als Acumen Fellow houdt ze zich bezig met het vraagstuk hoe technologie de manier waarop we met onszelf en elkaar omgaan verandert. Over dit onderwerp schrijft ze ook een column in de Spaanse krant El Confidencial. Daarnaast maakt Mar zich hard voor het creëren van een gezondere werkcultuur in de journalistiek om te voorkomen dat journalisten opgebrand raken. Zelf kreeg ze te maken met een burn-out nadat ze leiding gaf aan het technologie- en datawerk voor het Panama Papers onderzoek.

Keuzesessies ronde I

Rutger Verhoeven

Het journalistieke User Needs Model 2.0 – minder feiten, meer impact
Door: Rutger Verhoeven

Wat is het User Needs Model en hoe helpt het de journalistiek? Oprichter en CMO van smartocto Rutger Verhoeven vertelt je er alles over. Dit journalistieke model werd in 2016 door Dmitry Shiskin bij de BBC geïntroduceerd en helpt redacties om verhalen te maken die beter aansluiten bij de wensen en behoeften van het publiek. Rutger en Dmitry ontwikkelden dit jaar een geüpdatete versie van het model, dat inmiddels door veel (nieuws)organisaties wordt toegepast. Tijdens deze sessie leer je wat het model inhoudt, hoe je het kunt toepassen en wat de inzichten zijn van verschillende partijen die ermee werken (o.a. NOS, RTLNieuws, NU.nl, de RPO en Mediahuis).


Winny de Jong
Lars Boorgaard

Stoomcursus Cijferwijzer
Door: Winny de Jong (NRC) en Lars Boogaard (Nieuwsuur)

Zijn getallen niet echt ‘jouw ding’? Daar brengt deze workshop van Winny de Jong en Lars Boogaard van de website alshetongeveermaarklopt.nl verandering in. Zij maken jou in tien stappen een heel stuk cijferwijzer. Leer getallen beter begrijpen, versterk je rekenvaardigheden en schiet niet langer in paniek bij het zien van statistieken en tabellen. Want een journalist die cijfers niet de baas is, valt makkelijk te misleiden. En dat is precies niet wat je wilt, als het controleren van bronnen en informatie zo’n belangrijk onderdeel van je vak is.  


Kim Brice

How to stay healthy in an always-on culture (Engelstalig)
Door: Kim Brice

Hoe zorg je ervoor dat je als journalist mentaal gezond blijft? Tijdens deze praktische sessie creëert Kim Brice een veilige sfeer om hierover in gesprek te gaan en deelt ze tips en concrete voorbeelden uit de praktijk. Vanuit haar non-profitorganisatie The Self-Investigation geeft Kim trainingen op het gebied van stressvermindering, preventie van burn-out en leiderschap, onder andere aan journalisten en veranderaars. Eerder dit jaar sprak ze over dit onderwerp tijdens het International Journalism Festival in Perugia.

Keuzesessies ronde II

How Africa’s Whatsapp-Only Newspaper The Continent Went Viral (Engelstalig)
Door: Simon Allison

De pan-Afrikaanse krant The Continent is ontworpen om gelezen en gedeeld te worden op instant messaging platforms als Whatsapp. Het eerste nummer werd gelanceerd tijdens de coronapandemie, als middel om desinformatie tegen te gaan. Hoe gaat het ruim 130 edities later met de Whatsapp-krant? Tijdens deze sessie vertelt Simon Allison (mede-oprichter en hoofdredacteur) alles over de ontwikkeling van The Continent. Hoe maken ze de wekelijkse krant, op welke manier laten ze hun lezerspubliek groeien, wat zijn de grootste uitdagingen en hoe zien ze de toekomst?


Ali Haselhoef
Rosanne van de Leemkolk

AI in de journalistiek van morgen: navigeren tussen probleem én oplossing
Door: Ali Haselhoef en Rosanne van de Leemkolk (KRO-NCRV)

De opkomst en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) beïnvloedt de manier waarop we nieuws produceren en consumeren. Wat betekent dit voor de journalist van de toekomst? Het innovatieteam van KRO-NCRV neemt je mee in dit vraagstuk. Ze onderzoeken en implementeren nieuwe tools en technieken voor hun journalistieke producties. Zo experimenteren ze met AI gegenereerde content om redacties werk uit handen te nemen. En hoewel AI de potentie heeft om het proces van nieuwsgaring sneller en efficiënter te maken, brengt het ook uitdagingen en risico’s met zich mee. De voorspelling is dat in 2026 90% van de online content met behulp van AI gegenereerd zal zijn, wat grote zorgen over het verspreiden van desinformatie met zich meebrengt. Bij KRO-NCRV zien ze dat de journalist een belangrijkere rol krijgt in het weerleggen van nepnieuws en het mediawijs maken van het publiek. Hoe kunnen journalisten hierbij samenwerken met AI?


Rutger Verhoeven

Interactieve workshop: user needs toepassen op journalistieke verhalen
Door: Rutger Verhoeven (oprichter en CMO van smartocto)

Aan de hand van een korte introductie van het User Needs Model ga je in deze interactieve workshop aan de slag met het maken van andere, betere en aantrekkelijker verhalen. Waan je op de redactie van een drukke nieuwsorganisatie en pitch je inspirerende verhaalideeën aan de hand van pakkende koppen en nieuwe journalistieke invalshoeken. De user needs methode geeft handvatten om tot nieuwe ideeën te komen en aan de hand van simpele oefeningen kun je deze methode direct toepassen – tot groot genoegen van je publiek. (max. 40 personen)

Innovatiemarkt

Ontmoet de deelnemers van de SVDJ Accelerator 2023.

Tolkie

Tolkie ontzorgt redacties door hun nieuwsteksten automatisch leesbaar te maken voor laaggeletterden. Hun plugin is in samenwerking met laaggeletterden ontwikkelt. De plugin kan teksten voorlezen, uitleg geven bij lastige woorden in een artikel en de gehele nieuwstekst automatisch versimpelen naar het taalniveau van laaggeletterden: als journalist hoef je dus zelf niets te doen.


Typetone

Typetone is een AI platform waarmee bedrijven van A tot Z worden ontzorgd in hun content marketing. De AI Content Marketeers van Typetone creëren niet alleen de teksten, maar maken de contentstrategie, werken samen met je collega’s en publiceren het op kanalen als website CMS en social media. Je hebt geen freelancer of content agency meer nodig om je bereik op te schalen, maar je wordt volledig ontzorgd door Typetone!


Opt Out Advertising

Opt Out Advertising brengt ethiek en techniek samen. Zij streeft ernaar het digitale advertentielandschap te transformeren naar een privacyvriendelijke benadering vanuit zowel uitgevers als adverteerders. Met haar eigen technologie en branche-expertise worden uitgevers in staat gesteld om de inkomstenstromen te optimaliseren, juist ook op het moment dat bezoekers geen persoonsgegevens willen delen voor advertentiedoeleinden. Daarnaast krijgen de adverteerders toegang tot een unieke privacybewuste doelgroep die voorheen onbereikbaar leek.

Opt out

Bundel

Bundel geeft Nederlandse nieuwsconsumenten de vrijheid om zelf te bepalen hoe diepgaand ze het publieke debat willen volgen. Met een divers aanbod van journalistieke content en toegang tot verschillende perspectieven, zorgt Bundel dat nieuwslezend Nederland voortaan beter op de hoogte is van wat er speelt.


Substance

Essential skills for modern professionals. Recognize and counteract disinformation with proven techniques by leading experts. Get access to bytesized lessons and engaging exercises, tailored to your situation, language and audience. Evolve your skills and make your next move smarter.


Awe Marketplace

Awe Marketplace is a campaign distribution marketplace with easy access to niche media around Europe.