Innovatieprogramma

Samen een jaar lang werken aan sectorbrede oplossingen voor de journalistiek? Neem deel aan de SVDJ Incubator en krijg toegang tot uitgebreide faciliteiten, een vergoeding voor je inzet, volop netwerkmogelijkheden, de kans om in een multidisciplinair team te werken en begeleiding van een ervaren mentor.

Let op: het was tot en met 3 januari 2024 mogelijk je in te schrijven voor deze subsidie. Op dit moment is de aanvraagtermijn gesloten.

Op de hoogte blijven van updates over SVDJ Incubator of wanneer er een nieuwe ronde van start gaat? Laat hier je mailadres achter.

De SVDJ Incubator is een gloednieuw programma gericht op het creëren van innovatieve oplossingen voor uitdagingen binnen de journalistiek. In dit innovatieprogramma vormen individuele deelnemers multidisciplinaire teams. Deze teams krijgen de ruimte om een jaar lang betaald te werken aan oplossingen. Binnen de SVDJ Incubator richten we ons volledig op gedeelde vraagstukken uit de journalistieke sector. Elke ronde staat er één thema/journalistiek probleem centraal. Deze thema’s worden gekozen door SVDJ en onderbouwd door onderzoek en input uit de sector zelf.

De eerste ronde van 2024 staat in het teken van vraagstukken uit de private lokale journalistiek. Meer weten? Lees snel verder bij het kopje ‘oproep’.

Waarom deelnemen aan onze Incubator?

Heb jij affiniteit met de journalistiek en ideeën voor de toekomst van de private lokale journalistiek? Sla de handen ineen met gedreven professionals en doe mee met de SVDJ Incubator. Hierom doe je mee:

Verschil maken: Je werkt aan oplossingen die de private lokale journalistiek versterken en bijdragen aan een groter maatschappelijk doel.
Netwerken: Je bouwt waardevolle connecties in de journalistieke sector op.
Samenwerken: Je werkt samen in een multidisciplinair team van gedreven professionals.
Begeleiding: Je krijgt begeleiding van ervaren mentoren.
Financiering: Wij financieren de tijd die je investeert.
Innovatieve werkwijze: Je leert zelfstandig innovatiemethoden toe te passen zoals design thinking, lean startup en growth hacking.

Oproep: Toekomstperspectieven voor de private lokale journalistiek

Als SVDJ stimuleren wij een onafhankelijke, diverse en toekomstbestendige journalistieke infrastructuur in Nederland, zo ook lokaal. We richten ons daarom binnen de eerste ronde van de Incubator op een vraagstuk uit de private lokale journalistiek sector.

Een sterke journalistieke, organisatorische en financiële basis is cruciaal voor de private lokale journalistiek. Hoewel deze basis jarenlang vanzelfsprekend was en ook nu nog is, wordt dit in de toekomst onzeker. Private lokale media zijn nog sterk op analoge bedrijfsmodellen gericht, omdat er nog geen levensvatbaar alternatief is.

Het vinden van een alternatief model is geen kleine uitdaging. Hiervoor zijn innovaties nodig op het gebied van gebruik, distributie, vertelvormen en verdienmodellen – die vervolgens als een complex geheel weer op elkaar in moeten grijpen.

Daarom kiezen we met de SVDJ Incubator voor een gezamenlijke aanpak. Voor deze innovaties heb je professionals van binnen en buiten de journalistiek nodig, die de krachten willen bundelen. Op die manier hoeven de betrokken organisaties niet ieder voor zich het wiel uit te vinden en kan het hele journalistieke veld ervan profiteren.

Lees de hele oproep hier!

Hoe versterken we het bestaansrecht van de private lokale journalistiek?

Over het SVDJ Incubator programma

Het programma van de incubator bestaat uit bijeenkomsten en trainingen die zich richten op design thinking, projectmanagement en samenwerking. 12 maanden lang ga je intensief aan de slag in een team, waarbij je zelf van tevoren bepaalt hoeveel tijd je investeert (0,2 tot 1 fte). Deelname is verplicht voor het volledige jaar; je kunt niet halverwege instappen.

Gedurende het jaar werk je samen met je team in korte cycli van zes weken aan mogelijke oplossingen voor het deelprobleem dat je gezamenlijk gekozen hebt. Dit is een iteratief proces, waarbij je telkens concepten bedenkt en test of deze werken voor de probleemeigenaren. Dit noemen we in het kort: experimenteren.

Je staat er niet alleen voor. Bij de start van het programma vormen we multidisciplinaire teams van alle deelnemers. We zorgen daarbij voor gelijke beschikbaarheid van teamleden gedurende het jaar. Let wel: je meldt je als individu aan. Het is niet mogelijk om je als (bestaand) team aan te melden.

Naast contact met je eigen team, organiseren we veel uitwisseling met andere teams. Tijdens de verschillende bijeenkomsten en via een online omgeving stimuleren we onderlinge uitwisseling.

Samen met je team werk je intensief aan het project. Om dat mogelijk te maken, bieden we als SVDJ verschillende faciliteiten aan. Zo kun je gebruik maken van een (gratis) kantoorruimte in het midden van het land. We bieden trainingen en workshops aan, je kunt leunen op de expertise van verschillende experts en je kunt gebruikmaken van het uitgebreide netwerk van SVDJ. Daarnaast stellen we verschillende tools beschikbaar om mee te werken.

Gedurende het jaar wordt jouw team begeleid door een ervaren mentor. Deze mentor ondersteunt bij de teamvorming en het opzetten van experimenten. Onze mentoren zijn experts in hun vakgebied en hebben ervaring op het snijvlak van journalistiek, innovatie en ondernemerschap.

Jij investeert je tijd in de incubator, en daarvoor ontvang je van ons een subsidie. Je bepaalt vooraf zelf hoeveel tijd je wilt investeren (min 0,2 en max 1 fte), en de hoogte van de subsidie wordt op basis daarvan berekend. De bedragen variëren van €1.000 per maand voor 0,2 fte (8 uur per week) tot €5.000 per maand voor 1 fte (40 uur per week).

Het jaar begint op 1 maart met een kick-off. Tijdens die bijeenkomst krijg je te horen wie je teamgenoten zijn. Twee weken daarna vindt een startweekend plaats, waar je de andere deelnemers – en vooral je eigen team – beter leert kennen.

De kick-off en het startweekend zijn belangrijke onderdelen van de Incubator, omdat ze de basis leggen voor de rest van het programma en voor het creëren van een band als team. Mocht je bij de kick-off en het startweekend niet aanwezig kunnen zijn, dan betekent dit helaas dat je niet kunt deelnemen aan de Incubator.

Gedurende het jaar zijn er diverse bijeenkomsten waarbij ontmoeting en kennisdeling centraal staan. Het is belangrijk dat je erbij bent. Hier is een lijst van belangrijke data:

  • 1 maart: Kick-off
  • 15, 16 en 17 maart: Startweekend
  • 22 maart: Bijeenkomst 1
  • 3 mei: Bijeenkomst 2
  • 14 juni: Bijeenkomst 3
  • 6 september: Bijeenkomst 4 (halfjaarlijkse update)
  • 18 oktober: Bijeenkomst 5
  • 29 november: Bijeenkomst 6
  • 13 december: Bijeenkomst 7 (kerstborrel)
  • 31 januari: Bijeenkomst 8
  • 28 februari: Afsluiting
Voor wie?

Je hebt affiniteit met journalistiek en wil daarin graag een verschil maken. Je gaat immers een jaar lang werken aan oplossingen die bijdragen aan de toekomst van de journalistiek. Daarnaast is het van belang dat je het leuk vindt om met anderen samen te werken. Want binnen de Incubator staat samenwerking centraal.

Je moet gedurende een jaar beschikbaar zijn, met een minimale inzet van 0,2 fte (8 uur per week) en een maximum van 1 fte (40 uur per week). Zowel zzp’ers als mensen in dienst van een organisatie kunnen deelnemen. Je hebt volledige flexibiliteit om je wekelijkse uren in te delen. Ideaal dus voor mensen met een variabele werkdruk, zoals zzp’ers. Voor de SVDJ Incubator zijn we op zoek naar gedreven deelnemers met minimaal twee jaar werkervaring in een van de volgende disciplines:

Meer weten over waar je aan moet voldoen? Lees de oproep aandachtig door. Daar lees je alle informatie over de gevraagde disciplines en eisen die gesteld worden.

Lees de hele oproep hier!

Inschrijfprocedure

Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich in de periode van 3 november 2023 tot en met 3 januari 2024 aanmelden. Dit kan digitaal via MijnSVDJ, het online portaal van het Stimuleringsfonds. Maak een account aan, of log direct in. Kies daarna linksboven in bij ‘nieuwe aanvraag’ voor het inschrijfformulier van de SVDJ Incubator.

Inschrijven via MijnSVDJ

Het aanmeldformulier bevat onderdelen voor zowel de werkgever als de medewerker die beschikbaar wordt gesteld. Het invullen van het formulier doen ze samen. Dit geldt uiteraard niet voor zzp’ers, zij kunnen zelfstandig het formulier invullen.

De volgende informatie wordt in het formulier gevraagd:

  • Voor welke discipline meld je je aan?
  • Welke tijdinvestering ben je bereid te leveren? (min 0,2 fte tot max 1 fte)
  • CV deelnemer
  • KVK nummer van werkgever of zzp’er
  • Motivatie om deel te nemen (o.a. nuttig bij samenstellen van teams)

Nadat je je aanvraag hebt ingediend, controleert het Stimuleringsfonds eerst of die compleet is. Ontbreken er gegevens, dan wordt er contact met je opgenomen. Vervolgens beoordeelt het Stimuleringsfonds aan de hand van het cv of je werkzaam bent in een van de gevraagde disciplines én wat je werkervaring is. Als je aanvraag voldoet aan de gestelde criteria word je gesorteerd per discipline, op volgorde van binnenkomst. Hiermee ontstaat per discipline een ranglijst, die gebruikt wordt voor de selectie.

Om een zo divers mogelijke mix van de gevraagde disciplines toe te laten, wordt bij de selectie naar alle ranglijsten van de verschillende disciplines tegelijk gekeken. De eerste aanmelding binnen een discipline, wordt dus sowieso toegelaten. Hier gaan we mee door, tot we de capaciteit van de Incubator hebben bereikt. Het kan zijn, dat we op een gegeven moment geen ruimte meer hebben om van iedere discipline een volgende aanmelding toe te laten. Op dat moment kijken we binnen welke discipline we de eerste aanmelding hebben ontvangen. Als een journalist zich dan bijvoorbeeld eerder heeft aangemeld dan een productontwikkelaar, wordt de journalist toegelaten.

In de week van 15 januari 2024 hoor je of je komend jaar kan deelnemen aan de incubator. Via een officieel besluit van het bestuur van SVDJ (brief) hoor je of wordt toegelaten of niet. Je ontvangt deze brief digitaal via MijnSVDJ. Zodra daar een bericht voor je klaarstaat, ontvang je een seintje per mail.

Na de selectie worden de teams door SVDJ gevormd. De teamindeling wordt tijdens de kick-off op 1 maart bekendgemaakt. Individuele aanmeldingen zijn vereist; je kunt geen bestaand team of voorkeur voor teamgenoten opgeven. Bij de vorming van teams houden we rekening met je discipline en aangegeven beschikbaarheid in tijd. Een team bestaat uit minimaal drie verschillende disciplines en bestaat uit maximaal 7 teamleden.

Contact

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee.

Bel ons tijdens kantooruren op 070 361 7111 of neem direct contact op met Willemijn Dekker (willemijn@svdj.nl) of Hugo Roosenschoon (hugo@svdj.nl).

FAQ

Een incubator biedt de ideale omgeving voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Deze innovatieprogramma’s bestaan wereldwijd, variërend van grote tech-hubs in Silicon Valley tot kleinere initiatieven gericht op het sociale domein. In een incubator komen getalenteerde individuen samen om te werken aan oplossingen binnen een specifieke sector en krijgen zij de (financiële) ruimte om te experimenteren.

Enkele voorbeelden van andere succesvolle incubators zijn Y Combinator, YES!Delft of ArtUp. Een incubator biedt financiële ondersteuning, faciliteiten, netwerkmogelijkheden, toegang tot kennis en de kans om te sparren met mentoren. Bovendien werk je niet in je eentje, maar in een dynamisch team met gedreven professionals.

Wat de SVDJ Incubator uniek maakt, is dat we ons volledig richten op vraagstukken uit de journalistieke sector. Deze vraagstukken worden gekozen door SVDJ en worden onderbouwd door onderzoek en input uit de sector zelf. Elk jaar kunnen we in verschillende rondes, verschillende vraagstukken aanpakken.

Als SVDJ hebben we geen winstoogmerk, maar streven we ernaar de journalistiek duurzaam te versterken. We bieden ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen en nemen geen aandeel in startende bedrijven. Deze incubator is nadrukkelijk niet bedoeld voor het lanceren van je eigen ideeën of projectplan; daarvoor hebben we de SVDJ Accelerator.

Aan het einde van het programma stellen we de gevonden oplossingen en verzamelde data vrij beschikbaar. Dit is anders dan bij de meeste incubators, waar bedrijven worden opgericht of investeerders auteursrecht behouden. Dit doen we, omdat iedereen moet kunnen profiteren van de resultaten – en zelf aan de slag gaat met de ontwikkelde oplossingen.

Nee, je geeft je individueel op (namens een organisatie of individueel als zzp’er). Daarna word je in teams ingedeeld en ga je – onder goede begeleiding – als team aan de slag binnen de Incubator.

Nee, juist frisse perspectieven kunnen leiden tot creatieve en betekenisvolle oplossingen.

Alles wat in de SVDJ Incubator wordt ontwikkeld, is open source. Niet alleen het eindresultaat, maar ook alle lessen die daartoe hebben geleid. Iedereen in de sector kan hiermee aan de slag, om kansrijke oplossingen door te ontwikkelen tot een eigen product of dienst.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van de SVDJ Incubator? Laat je mailadres achter, dan sturen we je een seintje als er updates zijn of een nieuwe ronde van start gaat.

E-mailadres(Vereist)

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.