Insturen van een Business Model Canvas

Nieuws | Subsidiezaken
  • Redactie
  • 05 augustus 2016
  • 576 woorden , 3 min. lezen

Voor deze ronde van de Regeling Journalistieke Innovatie vragen we iedere idee-indiener om een Business Model Canvas (BMC) in te vullen en mee te sturen wanneer je een projectidee indient via Mijn SvdJ. Het BMC is een schematische weergave van een bedrijfsplan en verdienmodel. Op één pagina vul je verschillende facetten van je (toekomstige) bedrijf en activiteiten in, zoals wie je doelgroep is, wat je kostenposten zullen zijn, wie je partners worden en wat voor meerwaarde je biedt aan je doelgroep. Zo ontstaat een heldere samenvatting van je idee.

Business Model Canvas
Het Business Model Canvas

Ik ben niet bekend met het Business Model Canvas, waar vind ik uitleg?

Het BMC is ontworpen door Alex Osterwalder, die er een boek over schreef. Op internet zijn veel uitlegvideo’s te vinden, zoals deze video waarin de concepten in twee minuten worden beschreven en een video waarbij het verdienmodel van stripclubs in het canvas wordt ingevuld. Op de ondernemerssite van de Rabobank vind je een heldere Nederlandstalige uitleg.

Het fonds organiseert daarnaast een BMC-workshop voor geïnteresseerde aanvragers, op 6 september in Amsterdam. Daarin worden alle elementen van het canvas uitgelegd en is er ruimte voor vragen. Ook zijn er verschillende mensen van het fonds aanwezig om vragen over de subsidieregeling te beantwoorden. Aanmelden kan hier.

Hoe stuur ik een Business Model Canvas in?

Er zijn verschillende manieren om het BMC in te sturen. Zo zijn er diverse websites waarmee je online een canvas kan maken (bijvoorbeeld Strategyzer, Creatlr of Business Model Fiddle) en de link daarvan met ons delen in het ideeformulier maar je kan ook simpelweg het sjabloon printen (.pdf), invullen en daar een scan of foto van maken. In het ideeformulier in Mijn SvdJ kan je vervolgens dat bestand uploaden. Let erop dat je foto/screenshot/scan goed leesbaar is. Indien je een linkje stuurt is het belangrijk dat je ons voldoende rechten geeft om het canvas te kunnen openen.

Waarom werkt het SvdJ met het Business Model Canvas?

Bij de ideeën die binnenkomen merken we dat ze niet altijd voldoende uitgewerkt zijn of dat er nog onduidelijkheden zijn. Door aanvragers te vragen om alle velden van het BMC langs te lopen hopen we meer duidelijkheid te krijgen over alle aspecten van het plan, zonder de werklast voor aanvrager, expertcommissie en bureau te verzwaren. Daarnaast kan een dergelijk schema het makkelijker maken om ideeën met elkaar te vergelijken. De beantwoording van de vragen in het ideeformulier blijft echter leidend in de beoordeling. Het canvas dient slechts ter samenvatting en ondersteuning.

Ik wil een ander schema gebruiken, mag dat ook?

Er zijn tientallen van dit soort schema’s en canvassen beschikbaar, maar het BMC is het bekendste en het meest gebruikte, daarom hebben we daarvoor gekozen. Om ideeën met elkaar te kunnen vergelijken vragen we iedereen om alleen het BMC te gebruiken. Wil je meer informatie kwijt, dan kan dat in de rest van het vragenformulier.

Wil je meer uitleg? Heb je nog vragen? Schrijf je in voor de BMC-workshop

Het fonds organiseert een BMC-workshop voor geïnteresseerde aanvragers, op 6 september in Amsterdam. Daarin wordt het canvas kort uitgelegd en is er ruimte voor vragen. Daarnaast wordt er wat verteld over de Regeling Journalistieke Innovatie en zijn er verschillende mensen van het fonds aanwezig om vragen over de subsidieregeling te beantwoorden. Aanmelden kan hier.

Informatie over de voorwaarden en beoordelingscriteria van de Regeling Journalistieke Innovatie vind je hier.

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.