Canadees fonds voor uitzonderlijke verhalen

Nieuws |

Daarover schrijft de journalistieke nieuwssite Niemanlab. Het principe: de bestuurders van het Uncharted Journalism Fund leggen maandelijks 100 Canadese dollar (67 euro) in. Met het geld dat ze zo inzamelen, bekostigen ze elk jaar een aantal bijzondere journalistieke projecten waar de gangbare media geen aandacht aan besteden.
Het fonds is een platform voor onderwerpen die om logistieke, financiële of inhoudelijke moeilijkheden nog niet eerder zijn verteld. Het gezelschap van begunstigers beslist gezamenlijk over welke ideeën in aanmerking komen voor een geldbedrag tot 3000 Canadese dollar. Eerder werd het bedrag al uitgekeerd aan een freelance-journalist uit de regio die de levensverhalen optekende van transgenders in het dunbevolkte noorden. Een andere productie die met hulp van het fonds tot stand kwam was een visueel inkijkje in de verraderlijke omstandigheden op olietankers tijdens het orkaanseizoen.
Alle sponsoren zijn op een of andere manier verbonden aan het vak. Onderdeel van het gezelschap zijn een hoogleraar media, een documentairemaker en de oprichter van een journalistieke start-up.
Initiatiefnemer Phillip Smith zegt in het interview van Niemanlab dat het ‘helemaal niet moeilijk bleek om donateurs te vinden’, en dat een dergelijk fonds overal kan worden opgericht. “Het was eigenlijk vooral een kwestie van een logo, een model, en een website ontwerpen.”
 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.