De cliché-check: 'De tech-sector interesseert vrouwen niet'

Nieuws |

Toen ik als klein meisje droomde over wat ik later wilde worden, ging dat niet veel verder dan dolfijnentrainer, schooljuf of Mel C van de Spice Girls. De realiteit van mijn huidige werk is anders. Samen met Nina van Hattum en Amber Kortzorg ben ik in 2016 een eigen start-up begonnen: The Playwall. Kort gezegd is The Playwall een nieuw digitaal verdienmodel voor de journalistiek waarbij lezers niet met geld, maar met hun mening kunnen betalen.

7 procent

En ook al staat ons bedrijf nog in de kinderschoenen, toch zijn we nu al een uitzondering. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat van alle banen binnen de techsector in Europa, slechts 7 procent door vrouwen wordt ingevuld. Als je bovendien op Wikipedia opzoekt hoeveel oprichters van grote techbedrijven vrouw zijn, kom je er nog bedrogener uit dan de meeste koppels die meedoen aan Temptation Island en van tevoren zeker weten dat hún relatie het zal overleven.

Bizar om te zeggen dat vijftig procent van de wereldbevolking technologie simpelweg ‘niet interessant’ vindt

Als een van de redenen voor het lage aantal vrouwen in de techsector, wordt vaak genoemd dat vrouwen simpelweg niet zo’n interesse hebben in technologie en dat dit al van kinds af aan duidelijk is. Nu heb ik momenteel niet superveel dagelijks contact met kinderen, maar ik kan me niet herinneren dat al mijn vroegere vriendjes er nou per se van droomden om developer te worden. Daarnaast vind ik het ook nogal bizar om te zeggen dat vijftig procent van de gehele wereldbevolking gezamenlijk heeft besloten om een onderwerp zo breed als technologie simpelweg ‘niet interessant’ te vinden.

De dames van The Playwall

Maar goed, dat er weinig vrouwen in de tech zijn is een feit. Zelf werd ik me daarvan bewust toen we tijdens een pitch herhaaldelijk ‘de dames van The Playwall’ werden genoemd, terwijl alle andere start-ups gewoon bij hun naam werden opgeroepen. Het klonk een beetje gek, alsof we in een slechte Net5-vriendinnensoap speelden. Ook hebben we een keer een mannelijke sollicitant moeten afwijzen toen bleek dat hij enkel solliciteerde om één van ons te versieren. En natuurlijk zijn er de oudere mannen die een idee van ons vertalen in hun eigen woorden en dan presenteren alsof ze het zelf bedacht hebben.
Door dit soort ervaringen word ik me soms hyperbewust van het feit dat ik een jonge vrouw ben in een mannenwereld en voelt het alsof ik harder moet werken om serieus genomen te worden. Meer vrouwen in de tech kennen dat gevoel, en het kan best ontmoedigend zijn.

Meer en meer vrouwen

En hoewel de cijfers het misschien tegenspreken, zie ik om me heen wel veel getalenteerde vrouwen die meer van technologie weten dan de gemiddelde man. Zo krijgen wij op onze vacatures veel reacties van vrouwen en zijn twee van onze vier developers vrouw. Op evenementen en start-upbijeenkomsten zie ik ook steeds meer vrouwen met hun eigen start-ups of te gekke ideeën. Bovendien ken ik genoeg vrouwen die niet werken in de tech, maar er wel heel veel over weten. Interesse in technologie is er echt wel, alleen is de techsector zelf misschien te lang gesloten geweest.

Girl power aanwakkeren

We moeten er nu dan ook met z’n allen voor zorgen dat vrouwen die interesse hebben in tech ook meer gaan werken in deze sector, zodat er nog meer mooie start-ups komen en de genderbalans uiteindelijk gelijk wordt getrokken. Tot die tijd blijf ik trots aan mensen vertellen dat The Playwall voor de meerderheid uit vrouwen bestaat, om de girl power alvast aan te wakkeren. Ben ik toch nog een beetje Mel C. geworden.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.