Nieuws | Kort nieuws

Waar steeds meer nieuwsbedrijven zich richten op het factchecken van boude uitspraken van politici, richt een Colombiaanse politieke nieuwswebsite zich op whatsapp. Als Colombianen twijfelen aan het waarheidsgehalte van een bericht dat ze via de berichtenapp binnen krijgen, kan dat worden gecheckt door La Silla Vacía.

Toen in 2016 een vredesakkoord gesloten werd tussen de Colombiaanse overheid en de FARC merkten nieuwsmedia dat er op Whatsapp allerlei viral verhalen werden verstuurd. Ze gingen rond als de ouderwetse kettingbrieven of -mails. Op dat moment realiseerde Juanita León van La Silla Vacía zich dat ‘de informatie die mensen gebruiken om grote keuzes te maken niet per se de informatie is die wordt gepubliceerd door nieuwsmedia’.

Whatsapp Detector

Daarop werd Whatsapp Detector gemaakt. Met die dienst worden virale kettingapps gecheckt. Sinds La Silla Vacía eind januari begon hebben ze zo’n vijftien berichten per week binnen gekregen.
La Silla Vacía checkt whatsappberichten als het zaken zijn die het publieke belang dienen, ze gaan over overheid en macht in Colombia en als de informatie te verifiëren is. Eenmaal gecheckt wordt het bericht teruggestuurd naar lezer die het heeft ingediend. Aan die lezer wordt gevraagd om het ook weer te verspreiden, in de hoop dat de anti-hoax een groot publiek bereikt.
Meer over de afwegingen van La Silla Vacía bij NiemanLab.

21 maart 2017
175 woorden 1 min. lezen
Tags: Factchecking, Feitencheck, Hoax, La Silla Vacia, Whatsapp

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.