De beste tools (IV): zo maak je zelf animaties

Nieuws | Innovatie

Wat doe je als je geen beelden hebt bij je verhaal? Gebruik animatie. Ryan Gabrielson, journalist bij ProPublica, maakte de productie In Jennifer’s Room, een geanimeerd verhaal over een slachtoffer van seksueel misbruik, omdat hij geen beelden kon gebruiken van het slachtoffer en de familie. Zij waren bang herkend te worden. De KRO-NCRV koos ook voor animatie bij een virtual reality verhaal over een verwarde man. Professionele designers hebben aan deze producties gewerkt, maar je kunt zelf al de eerste stappen zetten.

Biteable

Biteable is een gratis online video tool waarmee je snel animaties kunt maken. Het is bijvoorbeeld een handig hulpmiddel voor het maken van korte explainer video’s. Je kunt kiezen uit honderden scènes en templates. Customize kleuren en voeg daarna tekst, afbeeldingen en geluid toe.

Animatron

Een tool die op Biteable lijkt en ook zeer geschikt is voor explainers, dat is Animatron. Ook hier een verzameling van sjablonen, al is de voorkeursstijl wel meer cartoonachtig. Een handig optie van Animatron is de collaboratieve bewerking, waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd op een project kunnen werken.

Autodraw

Kun je niet tekenen? Autodraw heeft hier een oplossing voor gevonden. Met deze applicatie teken je het figuurtje dat je wilt hebben en het programma geeft je een mooier exemplaar terug.

Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 85 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.