De beste tools (III): zo maak je interactieve kaarten

Nieuws | Innovatie

Sommige verhalen hebben zo’n sterke geografische component dat het toevoegen van een (interactieve) kaart een enorme verrijking is. Ze kunnen helpen bij het vertellen van grote thema’s, het leggen van verbanden, het laten zien van trends en het highlighten van patronen, beargumenteert ook MediaShift.

Mapbox

Mapbox is een handige tool voor beginners. De simpele webversie neemt de beginner stap voor stap mee in het maken van een interactieve kaart. Je kan aan de slag met een van de basistemplates en vervolgens een dataset invoegen. Kijk maar eens naar dit mooie voorbeeld van De Zeit over de gezondheidszorg of deze interactieve kaart van de verkiezingen van De Berliner Morgenpost. Mapbox is een open source platform en werkt in de codeertaal Javascript. Hierdoor zijn er ook voor de expert tal van mogelijkheden.

StorymapJS

Met deze tool neem je de lezer als het ware mee op reis in je verhaal door telkens een stukje informatie te plaatsen bij een locatie. Zo maakte Trouw over het verloop van de strijd tegen IS in Irak deze interactieve kaart. Via een url of via je computer kan je media importeren zoals foto’s en video’s. Het resultaat kun je embedden of delen met een link. De tool is gemaakt door Knight Lab van de Amerikaanse Northwestern University. Ze staan bekend om hun open source en gratis tools voor journalisten.

Timescape

Timescape is vergelijkbaar met StorymapJS. Een voordeel van Timescape is dat verschillende mensen op afstand aan hetzelfde project kunnen werken. En – voor de 360-graden fans – je kunt  een 3D weergave van een wereldbol gebruiken, zoals het Wereldnatuurfonds deed.

TimelineJS

Als bonus nog eentje van Knight Lab. TimelineJS neemt je net als StorymapJS mee op reis, al is het uitgangspunt hier een tijdlijn. Met een paar klikken kun je van een Google spreadsheet een interactieve tijdlijn maken. Of voeg alles handmatig toe en dan is het een kwestie van pimpen met foto’s, video’s, audio en links. Time Magazine maakte met deze tool dit verhaal over Mandela.

Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 85 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.