De beste tools (V): zo gebruik je social media slim

Nieuws |

De invloed van social media heeft een grotere impact op de journalistiek dan de shift van papier naar digitaal, claimt Tow Center van de Columbia School of Journalism na onderzoek. Socialmediaplatforms bieden een groter bereik, maar het gebrek aan branding en data van bezoekers, teruglopende reclame-inkomsten en ongrijpbare algoritmes zijn grote hoofdpijndossiers.
Antwoorden op deze uitdagingen kan ik niet een-twee-drie geven. Met Hackastory experimenteren en zoeken we met coders, designers en journalisten vanuit de hele wereld naar oplossingen. Ik kan wel zeggen: gebruik social media verstandig en in je voordeel met deze tools.

Everypost

Je artikelen verspreiden op meerdere kanalen met enkele clicks: Everypost maakt social media een stuk makkelijker. Met de applicatie kun je selecteren op welke kanalen het bericht moet komen.

Hootsuite

Hootsuite is een grote speler en heeft zich lang gericht op de functie, die Everypost ook aanbiedt. Deze maand lanceerden ze Hootsuite Impact. Deze move heeft te maken met een social-analytics-bedrijf dat ze begin dit jaar kochten. Nu kun je met Hootsuite een beter inzicht krijgen wat de impact is van je social media posts. Het is allemaal geïntegreerd in Hootsuite Platform. Er is een gratis variant (3 social profielen, simpele analytics), voor uitgebreidere pakketten en real time analytics begint de maandabonnementen bij 19 dollar.

Landscape

Simpel, maar onmisbaar. Met Landscape schaal je een afbeelding in het juiste formaat voor social media. Importeer een afbeelding, selecteer voor welke social media je het wil gebruiken, snijd de afbeelding in het juiste formaat en de tool doet de rest.

TwXplorer

Weer zo’n handige tool van Knightlab, dit keer een research-Twittertool: TwXplorer. Het is een ‘oudje’, gelanceerd in 2013, maar werkt prima. Geeft je meer overzichtelijke resultaten dan Twitters zoekfunctie.

Coveritlive

De invloed van sociale platforms vormt de journalistiek, stelt het onderzoek van Tow Center. Ze geven live video als voorbeeld. Het internet bracht het format live blog voort. Sinds enkele jaren op redacties van stal gehaald bij grote nieuwsgebeurtenissen. Met Coveritlive maak je binnen enkele seconden een liveblog en voeg je met gemak andere (social)mediabronnen aan je verhaal toe. Het instaptarief van Coveritlive is tien euro per maand, maar meer clicks betekent meer betalen.
Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 80 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.  

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.