Nieuws | De Stand van de Nieuwsmedia

Drie Nederlandse nieuwssites bereiken meer dan vijf miljoen Nederlanders per maand in februari 2017: NU.nl, NOS.nl en AD.nl. Daarna volgen De Telegraaf, RTL Nieuws en de Volkskrant. En de meeste Nederlanders raadplegen die sites vooral op de smartphone.

door Piet Bakker
Sinds oktober van 2016 wordt het online bereik weer gemeten door de Vereniging van Internet Exploitanten (VINEX) via het Nederlands Online Bereiksonderzoek (NOBO). Aan de methoden die daarvoor werden gebruikt (STIR en DDMM) kleefde het grote bezwaar dat er aanvankelijk alleen laptops en PC’s konden worden gemeten en dat ook IOS (Apple) meetproblemen opleverde.
In het nieuwe onderzoek waarvan nu vijf maandrapporten zijn verschenen zijn deze kinderziekten opgelost. Elke maand rapporteert VINEX over de 50 meest bekeken merken. Voor de Stand van de Nieuwsmedia hebben we de meest bekeken nieuwssites op een rijtje gezet.
Dat wil zeggen dat de meest bekeken site, Marktplaats (ruim acht miljoen bezoekers in februari) niet opgenomen is en ook Buienradar en Startpagina ontbreken. Ook zijn mediasites als BNN-VARA, NPO, Avrotros, Npo zapp, RTL, Dumpert, Viva, EO, Autoweek en Vrouw buiten beschouwing gelaten. De volledige overzichten zijn bij VINEX te zien.
NU.nl en NOS.nl bereiken ruim 40 procent van de Nederlanders, nr. 10 (Het Parool) met 1,4 miljoen bereikt ruim 9 procent.
nieuwsmerken online platform feb 2017 new Top 10 online nieuwsmerken, NRC pas vanaf februari 2017 gemeten.
Behalve deze tien media zijn er nog vijf nieuwssites die meer dan een miljoen bezoekers per maand trokken in februari: de Gelderlander, NTR, Geenstijl, Brabants Dagblad en BN DeStem.
De smartphone is dominant voor elke site uit de top tien behalve voor Het Parool. De PC / laptop komt op de tweede plaats, behalve bij LINDA. waar relatief veel tabletgebruik is.
nieuwsmerken online platform feb 2017 10 grootste Nederlandse nieuwsmerken online, per platform, februari 2017
 
 

16 maart 2017
364 woorden 1 min. lezen
Tags: Digitaal, Nieuwssite, NOBO, online bereik, VINEX

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.