Met deze drie stappen worden je smartphonevideo's drie keer zo goed

Nieuws | Nieuws
  • Joram Bolle
  • 08 oktober 2018
  • 745 woorden , 3 min. lezen
  1. Gebruik je smartphone op de juiste momenten

Welke kwaliteit je nodig hebt, hangt altijd af van het doel waar je het voor gebruikt. Wil je een video vertonen in de bioscoop, dan gelden daar andere maatstaven voor dan een vakantiefilmpje op Facebook. Met een smartphone filmen betekent dan ook: weten waarvoor het ding geschikt is. Nieuwsgaring bijvoorbeeld. Zie je voor je ogen een bankoverval plaatsvinden en heb je alleen een smartphone bij je? Niemand zal je kwalijk nemen dat de esthetiek van je shot te wensen overlaat. Ook een nieuwsinterview ter plaatse –bijvoorbeeld met de eigenaar van een pand dat net in vlammen is opgegaan- kan prima met je smartphone.
Vergelijk het met geschreven journalistiek. Bij een nieuwsbericht gaat het primair om het overbrengen van informatie en is mooischrijverij niet van belang, of zelfs storend. Maar schrijf je een bijzondere reportage, dan wil je ook literaire technieken gebruiken. Dus als vorm net zo belangrijk is als inhoud, bij documentaire-achtige videoreportages of portretten, pas daar dan ook de apparatuur die je gebruikt op aan. Kies dan niet voor je smartphone, maar voor een echte camera uit het professionelere segment.
Hou ook rekening met de omstandigheden waarin je schiet. Smartphones hebben moeite  met gebrek aan licht, bijvoorbeeld in een kantoor. Alleen door de ISO-waarden flink te verhogen kun je dan je plaatje enigszins goed belicht krijgen, maar daar krijg je wel een korrelig beeld voor terug. Ook te veel licht is nadelig. Smartphones kunnen het diafragma van de lens niet aanpassen. Bij felle zon kun je overbelichting dan slechts tegengaan door extreem korte sluitertijden. Gevolg: een hakkerig beeld. Wil je filmen met je smartphone, zorg er dus voor dat je zo min mogelijk in situaties komt waarin je hoge ISO-waarden of korte sluitertijden moet gebruiken.

  1. Download een camera-app

De standaard camera-app van de meeste telefoons is belabberd. Zo simpel is het. Op mijn iPhone SE kan ik op record drukken en daarna op stop, meer niet. Daarmee kun je geen fatsoenlijke video maken. De kwaliteit van videobeeld draait in grote mate om controle. Voor stilstaand beeld voldoet de automaatfunctie van de meeste smartphones wel: je hebt maar één instelling nodig voor scherpte, kleurbalans en belichting. Maar bij video, dat bestaat uit 25 stilstaande beelden per seconde, verpest de automaat een hoop als-ie tijdens het filmen gaat wisselen tussen instellingen. Lichtsomstandigheden veranderen – je camera beweegt, een wolkje schuift voor de zon – of de camera focust op het verkeerde object. Niet echt bruikbaar.
Gelukkig heb je voor een paar euro apps die je die controle over de instellingen wel geven. Ja, het is lastiger om ermee om te gaan. Een smartphonescherm is niet zo makkelijk en snel te bedienen als een camera met allerlei knopjes. Maar het resultaat is wel echt beter dan als je je smartphone op de automaat laat staan. En door een gedownloade app kun je vaak ook opnemen in een nog hogere resolutie dan HD of met veel meer frames voor slow motion.

  1. Stabiliseer je telefoon

‘Pas op: deze beelden kunnen schokkend zijn.’ Een goede disclaimer voor veel smartphonevideo’s. Nog veel meer dan gewone camera’s, moet je smartphones stabiliseren. Door hun lage gewicht beweeg je er makkelijk te veel mee.
Geavanceerdere camera-apps bieden ook stabilisatie, maar die is meestal niet zo goed, want het gebeurt softwarematig – met de nadruk op matig. Beter is het om externe stabilisatie te gebruiken. Dat kan een statief zijn met een opzetstuk voor een smartphone, of een speciaal smartphone-statiefje.
Veelzijdiger is een zogeheten gimbal, een soort mini-steadycam, met over drie assen een motor die je telefoon stabiliseert. Daarmee ben je mobieler dan met een statief, en je kunt er ook gemotoriseerde camerabewegingen mee maken zoals een pan – een horizontale draaiende beweging – en een tilt – een verticale draaiende beweging. De fabrikanten hebben ook hun eigen camera-app die je in combinatie met de knoppen op hun gimbal kunt gebruiken. Samen met stabilisatie in een editprogramma, krijg je zo een behoorlijk strak plaatje.

Bonustip

Film. Niet. Verticaal. Gewoon niet. Vertical video wordt door sommige platforms, zoals Instagram, gepromoot – omdat veel mensen het nu eenmaal veel gedoe vinden om hun telefoon te draaien. Maar creatief gezien heeft het geen enkele toegevoegde waarde boven horizontale video. Mocht je absoluut een Instagram Story willen maken, dan kun je van een horizontaal geschoten video ook altijd makkelijker een verticale video maken dan andersom.
Ook weten hoe je de kwaliteit van je foto’s verbetert? Zo maak je de beste foto’s met je smartphone 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.