Een blik op de toekomst van de nieuwsvoorziening – en meer events in september

Nieuws |
  • Redactie
  • 04 september 2019
  • 608 woorden , 3 min. lezen

Een blik op de toekomst van de journalistiek – vanuit wetenschap, design en filosofie

Hoe ziet de nieuwsvoorziening van de toekomst eruit? Die vraag stellen ACED en Clever Franke niet alleen aan journalisten, maar vooral ook aan denkers uit andere hoeken. Tijdens Dit Wordt Het Nieuws laten trend researcher Justien Marseille (The Future Institute), Mieke Gerritzen (oprichter Image Society) en filosoof Koen van Mensvoort hun licht schijnen op nieuwe ontwikkelingen die de journalistiek aangaan. Dat vakgebied is ook vertegenwoordigd, met sprekers als Lara Ankersmit (Adjunct-hoofdredacteur Financieele Dagblad, voorheen NOS), Pieter Klok (hoofdredacteur Volkskrant), René van Moerland (NRC) en Nick Waters (open source onderzoeker Bellingcat).
10 september, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam – toegang 15 euro (online bestellen).

Alles over podcasts maken: van lezing tot college en training

September moet ergens stilletjes tot podcastmaand zijn uitgeroepen, dat kan bijna niet anders: deze maand zijn er verschillende workshops en colleges over (allemaal in Amsterdam, dat wel). Zo is er de Training Podcast Maken van de NVJ, waar je een hoop basale vaardigheden leert op podcastgebied: van het schrijven van een format tot zelf audiomateriaal verzamelen en een podcast online plaatsen. Er is het Vondelcollege Podcasting 2.0, waar je niet zozeer zelf aan de slag gaat maar wel het medium ontdekt met makers als Thomas Rueb en Mischa Blok. En er is de avond ‘Podcasten is het nieuwe bloggen’ in Pakhuis de Zwijger, met podcastpionier Richard den Haring en business coach / podcaster Erno Hannink.
Training Podcast Maken: 10 september, NVJ, Johannes Vermeerstraat 22, Amsterdam
Vondelcollege Podcasting 2.0, 11 september, Vondelpark 3, Amsterdam
Podcasten is het nieuwe bloggen, 13 september, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De nacht van de dictatuur: je leven geven voor de waarheid

De missie van de Burundese onderzoeksjournalist Bob Rugurika is strijden voor de mensenrechten in zijn thuisland. De Vlaamse documentairemaker Manno Lanssens volgde hoe Rugurika met zijn onafhankelijke radiostation Radio Publique Africaine zijn leven op het spel zet, tijdens de onrustige presidentsverkiezingen van 2015 waarin Burundi in rap tempo veranderde in een dictatuur. Tijdens de Nacht van de Dictatuur vindt de Nederlandse plaats première van deze documentaire, ‘On Air’. Na afloop van de film wordt er met Bob Rugurika en Manno Lanssens gesproken over de bedreigingen voor de democratie.
12 september. Nacht van de Dictatuur: première ‘on air’ met Bob Rugurika, De Balie Amsterdam. Kaarten 12,50 euro (in de voorverkoop).

Menselijk blijven in tijden van technologie: zo doen we dat, volgens Douglas Rushkoff

Hoe blijven we menselijk in een wereld van sociale media, algoritmes en bots? Die vraag stelt de Amerikaanse mediacriticus Douglas Rushkoff zich in zijn boek Team Human (2019).  Hij ontwaart een dynamiek tussen technologie, vrije markt en internet die eerder voor afstand tussen mensen zorgt dan ze verbindt. Maar Rushkoff is geen pessimist: hij ziet kansen. Als we ons maar aansluiten bij Team Human: door ons te verenigingen kunnen we het hoofd bieden aan de negatieve krachten van technologie. In TivoliVredenburg, Utrecht, geeft hij op 21 september een lezing. Bekijk hier alvast zijn TED Talk.
21 september, How to stay human in the digital age, TivoliVredenburg Utrecht. Kaarten 12,50 euro (online kopen)

Wat moet je kunnen en weten als journalist van de toekomst?

Of je nu freelance werkt of in dienst bent van een organisatie, als journalist moet je anno 2019 meer dan ooit een ondernemende instelling hebben. Maar wat houdt dat in? Hoe zet je jezelf op de kaart, hoe ga je om met lagere tarieven en veranderende vragen vanuit werkgevers? Dit soort vragen staan op het programma tijdens het congres De Ondernemende Journalist, op 27 september in het Utrechtse Muntgebouw. Er zijn sprekers als ondernemer Annemarie van Gaal, freelance journalist Sheila Sitalsing, reisjournalist Haroon Ali, Lighthouse Reports-directeur Daniel Howden en fotograaf Nicole Segers.
27 september, Muntgebouw, Utrecht – toegang tussen 15 – 40 euro (online bestellen).

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.