Egyptische startup wil met ledenmodel censuur ontwijken

Nieuws |

Nieman Lab schrijft dit in een profiel van Mada Masr. De website werd in 2013 opgericht als alternatief voor de reguliere Egyptische media, die in handen van de staat zijn of er sterk door worden beïnvloed. (Egypte staat op plek 161 in de World Press Freedom Index.)
Inmiddels is Mada Masr uitgegroeid tot een redactie van achttien journalisten. Vorige maand werd de website net als een aantal andere websites geblokkeerd in Egypte. De redacteuren zijn gewoon doorgegaan met publiceren op diverse platforms. Eerder werd een van hen gearresteerd.
Mede vanwege de tegenwerking is Mada Masr leden gaan werven. Lezers kunnen de site steunen voor omgerekend tussen de 45 en 1.750 euro per jaar. Door een ‘community’ te scheppen hoopt Mada Masr redactioneel onafhankelijk te kunnen blijven. Advertentie-inkomsten zijn daarvoor geen garantie, omdat adverteerders zich onder druk van de overheid kunnen terugtrekken.
Een online medium dat leden werft is in de Arabische wereld een zeldzaamheid, en Mada Masr hoopt dat het soortgelijke initiatieven in de regio kan inspireren. Zelf haalde de redactie onder meer inspiratie uit het ledenmodel van The Guardian.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.