Elvira E. van Noort – HU

Nieuws | Journalistiek onderzoek
  • Redactie
  • 28 augustus 2016
  • 290 woorden , 1 min. lezen

Naam: Elvira E. van Noort
Kennisinstituut en afdeling: Hogeschool Utrecht – Lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek
Functie: docent-onderzoeker
(Inhoudelijke) specialisatie: digitale journalistiek

1) Tot welke journalistieke en/of wetenschappelijke (voor zover betrekking op de journalistiek) inzichten ben je gekomen in 2015?

Dat Nederlandse media inmiddels het Twitter en Facebook tijdperk voorbij zijn, alle media mogen nu uitkijken naar engagement en journalistiek op Instagram, Snapchat en via livestreams.

2) Welke nieuwsmerk, platform of journalist heeft jou het meest verrast in 2015?

Ik vond 2015 echt het jaar van Blendle. Het was even wennen (ik koop geen kranten meer op het station) maar inmiddels kan ik niet meer zonder hun dagelijkse nieuwsbrief waarin ze verwijzen naar interessante artikelen uit kwaliteitskranten en -bladen. 

3) Wat ga je het komende jaar zelf onderzoeken/waar ga je mee verder qua onderzoek? Waar gaat jouw beroepsorganisatie zich primair mee bezighouden?

Mijn onderzoek richt zich op NU.nl en de manier waarop zij publieksparticipatie een duw in de rug geven door livestreams te integreren in nieuwsberichten. Iedereen kan via de NUlive app een link leggen met de NU.nl redactie en een livestream starten. Een redactielid gaat vervolgens, als een regisseur, communiceren met de livestreamer. De livestream kan na goedkeuring op de drukbezochte NU.nl app bekeken worden. 

4) Welke andere ontwikkelingen in de journalistiek wil je in 2016 met veel belangstelling gaan volgen?

Het zal mij benieuwen of de Constructive Journalism stroming echt aan zal slaan in Nederland, zijn we daar misschien niet te nuchter voor?

5) Welke (internationale) onderzoeker, organisatie, nieuwsbedrijf of journalist moeten we zeker in de gaten gaan houden?

Frog in a Tent, multimediale producties door videographer en schrijfster Elles van Gelder en fotograaf Ilvy Njokiktjien. Met de projecten die zij ondernemen bewijzen ze dat je als freelancer heel goed vooruitstrevend werk kan leveren. 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.