Factchecks uitgelicht in vernieuwd Google News

Nieuws |

factcheckOp het eigen blog schrijft Google dat de leesbaarheid van Google News verbeterd is en dat de gebruiker “meer controle heeft”. Hij of zij kan de menubalk personaliseren door thema’s als Sport, Buitenland of Economie te selecteren.
Maar de belangrijkste vernieuwing is de “hernieuwde focus op feiten en diverse perspectieven”. Die focus op feiten vertaalt zich in een kader met actuele factchecks van bekende checksites als PolitiFact en Snopes. Voorlopig is deze toevoeging voorbehouden aan de Amerikaanse versie, maar Google zegt het snel breder uit te gaan rollen.
Om diverse perspectieven te genereren worden nieuwsverhalen verpakt als ‘story cards’, die uitklapbaar zijn en alternatieve bronnen tonen. Zo is onder een nieuwsverhaal van het links georiënteerde HuffPo onder meer een link naar tegenpool Fox News geplaatst. En in de Nederlandse versie staan onder een AD-artikel bijvoorbeeld verwijzingen naar uiteenlopende bronnen, van PowNed tot Marokko Nieuws.
Google lijkt daarmee in te gaan op de twee belangrijkste punten van kritiek die het bedrijf samen met Facebook krijgt: dat deze bedrijven niet genoeg zouden doen tegen nepnieuws en misinformatie en dat gebruikers door toedoen van algoritmes in een filterbubbel zouden belanden.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.