FightHoax bouwt algoritme om nepnieuws te herkennen

Nieuws |

Het algoritme voert tekstanalyses uit op nieuwsartikelen en beoordeelt deze als ‘betrouwbaar’, ‘hoax’ of als ’twijfelgeval’. Ook controleert het of nepnieuwsartikelen al ontmaskerd zijn door andere fact-checking-organisaties. Hiervoor maakt het gebruik van 7 verschillende criteria om nepnieuws te herkennen. Het algoritme kijkt onder andere naar het taalniveau van het artikel, de publicatiegeschiedenis van de auteur en of de bron bekendstaat als misleidend.
De software is nog niet ‘100 procent perfect’ laat Tzekas aan Niemanlab weten, ‘maar elke dag worden er nieuwe stappen gezet’. Op de website beweert FighHoax voor 89 procent accuraat te zijn, gebaseerd op een test van 172 artikelen. Op dit moment is er alleen nog een privé-beta-versie van de software in het Engels beschikbaar, vooral bedoeld voor individuele journalisten die het algoritme willen uittesten. Wanneer de software op grotere schaal beschikbaar zal zijn, is nog niet duidelijk.
FightHoax is overigens niet de enige die een hulpprogramma ontwikkelt om nepnieuws te herkennen. Eerder werd bekend dat het Argentijnse fact-checking-team Chequeado eveneens aan een beta-versie  van automatische fact-checking-software werkt, bedoeld voor Spaanstalige artikelen.
Foto: Mike McKenzie
 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.