Google maakt opnieuw miljoenen vrij voor journalistieke subsidie

Nieuws |

Het ‘Digital News Initiative Innovation Fund’ is een fonds van Google met daarin 150 miljoen euro. Het is bedoeld om innovatie in online journalistiek te ondersteunen en te stimuleren. Met het geld wordt er ruimte gecreëerd om te experimenteren.
Het fonds zegt onder de indruk te zijn van zowel het aantal als de kwaliteit van de eerdere inzendingen. Daarnaast is men trots dat ze hebben kunnen bijdragen aan projecten die zijn gericht op factchecking.
Voor deze derde ronde zoekt Google naar projecten die een nieuwe manier van denken laten zien in de online journalistiek. Ze willen nieuwe verdienmodellen ondersteunen of de manier waarop nieuwsgebruikers hun nieuw online consumeren veranderen. Indieners wordt specifiek geadviseerd om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van geld verdienen.

Half miljoen naar Nederland

Er wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën. Voor de zogeheten prototype projects, die in de beginfase van ontwikkeling verkeren, wordt maximaal 50.000 euro aan subsidiegeld toegekend. Middelgrote projecten kunnen maximaal 300.000 euro krijgen en grote projecten komen mogelijk in aanmerking voor een hogere subsidie.
In zeldzame gevallen wordt er meer dan 1 miljoen euro uitgekeerd. Dat gebeurde tijdens de vorige ronde, in 2016, onder andere in Spanje en Noorwegen. Tijdens de tweede ronde heeft Google DNI zo’n half miljoen euro uitgekeerd aan Nederlandse projecten. Daarbij ging het om drie kleine en twee middelgrote projecten.
Inschrijven kan tot en met 20 april. 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.