Grotere instroom aan hogescholen Journalistiek

Nieuws |

Het voorlopige aantal nieuwe eerstejaars studenten (voltijd) is 945. Vorig jaar lag dit rond dezelfde tijd op 911. In verband met afvallers en last minute-inschrijvingen kan het aantal nieuwe studenten nog enigszins veranderen.
Vooral de opleidingen in Zwolle en Tilburg groeien flink ten opzichte van vorig jaar. Aan de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht is het aantal eerstejaars juist gekrompen. Waar zich normaal steevast (bijna) driehonderd studenten inschrijven, zijn het er dit jaar vooralsnog 258.
De SvJ heeft als enige opleiding de numerus fixus gehandhaafd. De andere drie schaften deze met ingang van het studiejaar 2017-2018 af, vooral vanwege de beslissing van onderwijsminister Jet Bussemaker om de inschrijvingsdeadline voor numerusfixusopleidingen te vervroegen van 1 mei naar 15 januari. De vier hogescholen – ook die in Utrecht – waren en zijn het daar niet mee eens.

Vijftig project stijging

Opleidingsdirecteur van de SvJ Hans de Clercq wijt de krimp deels aan de vervroegde deadline. Daarnaast sluit hij niet uit dat er meer studenten voor de fixusloze opleidingen in Ede, Zwolle of Tilburg hebben gekozen in plaats van naar Utrecht. “Als je je daar inschrijft, weet je nu zeker dat je aan boord bent.”
De Clercq baalt enigszins dat zijn opleiding minder populair is. “We hebben het totale curriculum vernieuwd, dus dan wil je het liefst met zoveel mogelijk studenten van start.” De reden dat de SvJ de numerus fixus in stand hield, was het risico dat zich meer studenten dan het maximum van driehonderd zouden aanmelden, wat de onderwijskwaliteit mogelijk zou aantasten.
De Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) in Tilburg heeft dit jaar rond de driehonderd aanmeldingen, tegen ongeveer tweehonderd vorig jaar, vertelt directeur Marjo Spee. Een stijging van vijftig procent, dus. “Vorig jaar was er een enorme dip, we weten niet waar dat aan lag. Dit jaar zitten we weer op het oude niveau.”
De journalistiekopleiding van Windesheim in Zwolle plust met twintig procent ten opzichte van vorig jaar en verwelkomt 244 eerstejaars. “Of de groei komt door de afschaffing van de numerus fixus is wellicht wat te kort door de bocht, want we groeiden sinds twee jaar weer”, zegt opleidingsmanager Journalistiek Miranda van Dijk.

CHE

Ook Spee (FHJ) durft niet te stellen dat haar opleiding (enkel) profiteert van de verminderde interesse voor Utrecht. Veranderingen in het keuzetraject kunnen ook een rol spelen in het aanmeldgedrag. “En het kan ook een Trump-effect zijn. De journalistiek staat door het debat over alternatieve feiten en nepnieuws meer in de belangstelling.”
Alleen aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is er weinig veranderd. Daar hebben zich vooralsnog 67 studenten ingeschreven, tegen 70 vorig jaar. “Het lijkt erop dat ze bij Utrecht weggeschoven zijn, richting Windesheim en Fontys. Het is lastig zeggen waarom wij daar dan niet van geprofiteerd hebben”, zegt marketing- en communicatieadviseur Hermen Ridderikhof. “Het kan te maken hebben met onze identiteit, maar dat is gissen.”
Foto: het gebouw van de School voor Journalistiek in Utrecht, door Niek Sprakel

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.