Verhalende journalistiek met regisseur 'Leaving Neverland' – dit zijn de journalistieke events in mei

Nieuws |
  • Redactie
  • 06 mei 2019
  • 419 woorden , 2 min. lezen

Twee dagen verhalende journalistiek in alle soorten en maten

Hoe kunnen verhalen groepen mensen bij elkaar brengen en uit hun eigen bubbel halen? Die vraag staat centraal op de negende editie van True Stories, de jaarlijkse conferentie van de stichting Verhalende Journalistiek. Er zijn sessies over graphic journalism, storytelling in audio, documentairemaken en oral history. Sprekers zijn onder anderen Thomas Rueb (auteur van het boek Laura H.), documentairemaker Mads Brüger (‘Cold Case Hammarskjold’) en het team achter start-up Are We Europe. Op 18 mei geeft Dan Reed, regisseur van de controversiële documentaire Leaving Neverland, een afsluitende lezing.
True Stories: Beyond the Bubble
16, 17 en 18 mei
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179, Amsterdam
125 euro (korting voor studenten en vrienden van stichting)

Meer diversiteit op de redactie – graag, maar hoe?

Dat er heel wat te verbeteren valt als het gaat om diversiteit en inclusiviteit op redacties, dat is inmiddels wel bekend. Maar hoe kan het beter? En hoe kunnen individuele journalisten daaraan bijdragen? Tijdens de voorjaarsborrel van Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ, staan die vragen centraal. Rowan Blijd modereert de avond, sprekers zijn onder anderen Zoë Papaikonomou (ze schreef het boek ‘Heb je een boze moslim voor me?’) en Aminanta Minte (Alien Mag).
Voorjaarsborrel Vers in de Pers – diversiteit, hoe het wél kan
16 mei
De Ruimte
Oudegracht 230 (aan de Werf)
19.00 uur
Toegang gratis

De Regio Vecht Terug: praktische manieren om de regiojournalistiek te versterken

Hoe kunnen we de regionale en lokale journalistiek versterken? Die vraag staat centraal tijdens De Regio Vecht Terug, het congres van het Stimuleringsfonds dat voor de tweede keer plaatsvindt in Utrecht. Allerlei praktische en vernieuwende voorbeelden passeren de revue, van The Local News Partnership van de BBC (hoofd van het project Matthew Barraclough komt erover vertellen) tot de Deense overheidssteun aan private media en uiteraard Nederlandse voorbeelden als Follow the Money, Omroep Gelderland en Focus Westerkwartier. De dag wordt afgesloten met een debat.
De Regio Vecht Terug
22 mei
Muntgebouw Utrecht
Leidseweg 90, Utrecht
13.00 tot 17.30, aansluitend borrel
20 euro

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins deelt onderzoekstechnieken in Utrecht

Oprichter van Bellingcat Eliot Higgins gelooft heilig in open source onderzoek: technieken en bronnen moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Niet alleen journalisten kunnen onderzoek doen, iedere burger kan dat, en zo kunnen we samen machthebbers controleren. Behulp van social media en online beschikbare data. Hij vertelt in Utrecht hoe je dat als gewone burger kunt doen, op lokaal niveau, met behulp van de methoden van Bellingcat.
Lezing Eliot Higgins: ‘Speaking truth to power’
28 mei
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
20.00 uur – 21.30 uur
Gratis

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.