Jaap de Jong – Universiteit Leiden

Nieuws | Journalistiek onderzoek
  • Redactie
  • 07 september 2016
  • 305 woorden , 1 min. lezen

Naam: Jaap de Jong
Kennisinstituut en afdeling: Journalistiek & Nieuwe Media, Universiteit Leiden
Functie: Hoogleraar
(Inhoudelijke) specialisatie: betrouwbaarheid van de media en retorische en stilistische aspecten van journalistieke teksten en politieke toespraken

1) Tot welke journalistieke en/of wetenschappelijke (voor zover betrekking op de journalistiek) inzichten ben je gekomen in 2015?

De rol van pathos en emoties in de politiek is zeer groot (zie ook de macht van het populisme binnen de disruptieve politiek). Tegelijk is het belang van aandacht voor de emoties in de journalistiek (en bedrijfsjournalistiek) een spannende opgave van deze tijd. De rol van emoties in de journalistiek is bepaald niet alleen slecht.

2) Welk nieuwsmerk, platform of journalist heeft jou vorig jaar het meest verrast?

Twan Huys als degelijk journalist slaagde erin weer een actueel boek te schrijven (over de Clintons), Nieuwsuur boeiend te houden, met College Tour spraakmakende programma’s te maken en Rutte te verleiden tot de start van een Nederlands Correspondents dinner, waar op de burelen van de redacties nog stevig gediscussieerd is. 

3) Wat ga je het komende jaar zelf onderzoeken/waar ga je mee verder qua onderzoek?

– De universitaire pers heeft het moeilijk. Na een eerder onderzoek naar de onafhankelijkheid richten we ons nu op  de toekomstbestendigheid ervan.

– Betrouwbaarheid van de media, rol van stijlboeken , ombudspersonen en journalistieke codes (ook met oog op nieuwe media)

– De Engelstalige druk van Beeldtaal (Visual Language) met Koetsenruijter Smit en Van den Broek is aan een update toe.

 4) Welke andere ontwikkelingen in de journalistiek volg je dit jaar met veel belangstelling?

 – De rol van media bij politieke verandering op de ‘Nederlandse’ Antillen (Media in the Dutch Antilles: Identities, Politics, and Change ’)

 5) Welke (internationale) onderzoeker, organisatie, nieuwsbedrijf of journalist moeten we zeker in de gaten gaan houden?

 Charly Beckett, oprichter van Polis (GB), is een journalist en onderzoeker met boeiende visie.

 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.