"Journalist met smartphone is toegankelijker dan cameraploeg"

Nieuws |

Het onderzoek ‘Closer to the Story’ over mobiele journalistiek werd uitgevoerd door de Finse journalist Panu Karhunen. Karhunen deed onder meer een experiment waarbij hij in twee dagen vierhonderd mensen voor interviews benaderde in een winkelcentrum, de helft met een cameraploeg en de andere helft met een smartphone.
De groep die met een smartphone werd benaderd bleek vaker bereid tot een interview. Ruim een op de drie stopte om vragen te beantwoorden, tegen een op de vijf bij de groep die door de televisieploeg werd benaderd.
Karhunen interviewde verder elf mobiele journalisten, waaronder de Nederlandse Geertje Algera. Uit die gesprekken concludeert hij dat dit type journalist dichterbij mensen en situaties kan komen dan een cameraploeg. Mensen zijn er minder door geïntimideerd, wat meer intieme en authentieke beelden oplevert. Dit kan bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen waardevol zijn.
De camjo’s vertelden Karhunen dat filmen met een smartphone ook nadelen heeft. Zo worden ze minder snel herkend als een ‘echte’ journalist. Ook ligt, niet geheel verrassend, de technische kwaliteit lager dan bij professionele apparatuur.
Lees meer bij Journalism.co.uk of lees hier het hele rapport.
Het experiment van Karhunen:

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.