Leon Willems – Free Press Unlimited

Nieuws | Journalistiek onderzoek
  • Redactie
  • 28 augustus 2016
  • 393 woorden , 2 min. lezen

Naam: Leon Willems
Kennisinstituut en afdeling: Free Press Unlimited / Persvrijheid wereldwijd
Functie: Directeur
(Inhoudelijke) specialisatie: Media Ontwikkelling en bescherming van journalisten in Fragiele en Repressieve staten

1) Tot welke journalistieke en/of wetenschappelijke (voor zover betrekking op de journalistiek) inzichten ben je gekomen in 2015?

a) Wij hielden dit jaar een onderzoek naar gebruik en tevredenheid met het Publeaks platform.

Daaruit is duidelijk gebleken dat de technische kennis van journalisten in het digitale domein met name van veiligheid schrikbarend slecht is.

b) Ook is mij duidedlijk gebleken dat er in Nederland geen enkel contemporain ondezoek plaatsvind naar de berichtgeving van media.

Er is daarover ook geen debat – doen we het goed in Syrie – raken we alle noten in het vluchtelingendebat.

Dat vind niet plaats ind e journalistieke en ook niet qua onderzoek – en dat is een groot gemis….. Iemand zou dit moeten gaan hosten – het kwalitatieve debat…..

2) Welke nieuwsmerk, platform of journalist heeft jou het meest verrast in 2015?

a) Mexicoleaks – tientallen publicatie op basis van klokkenluiders met tot aanbeveling dienende samenwerking tussen diverse Mexciaanse media. (www.mexicoleaks.org)

b) Radio Dabanga over de massale verkrachting van vrouwen in Darfur (leidde tot een VN onderzoek en Human Rights Watch Publicatie) (radiodabanga.org)

3) Wat ga je het komende jaar zelf onderzoeken/waar ga je mee verder qua onderzoek? Waar gaat jouw beroepsorganisatie zich primair mee bezighouden?

a) Ethische charters maken voor journalistiek van lokale journalist in conflictgebieden met biojpassende monitoring en klachtmechanism voor Syrie.

b) Opzetten van Russisch Talig Nieuwsplatform voor het Russische taalgebied van Europa gericht op vebeteren van psoitie van onafhankelijke media en journlaiten ter plekke.

c) Gerichte actie op verbeteren van justititel vervolging van daders van geweld tegen journalisten wereldwijd (i.s.m. Unesco en Ministerie van Buza)

4) Welke andere ontwikkelingen in de journalistiek wil je in 2016 met veel belangstelling gaan volgen?

a) Dat ondanks alle vernieuwing rond platforms van lokale journlaisten, de degradatie van de buitenlandverslaggeving in Nederland onverminderd doorzet.

b) De uitrol van NetAidKit een handig apparaatje waarmee journalisten automatisch versleuteld communiceren….

5) Welke (internationale) onderzoeker, organisatie, nieuwsbedrijf of journalist moeten we zeker in de gaten gaan houden?

a) Tempo TV in Indonesie groeit als kool en wordt langzaam een echt efactor in Indonesie

b) Global Forum for Media Development organiseert conferentie over media ontwikkleling in Jakarata van 20-22 september met kennis, debat en neiuwe vormen van journalistiek

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.