LocalFocus experimenteert met twitterende bot

Nieuws |

Zodra statistieken in de database van veranderen, plaatst de bot het nieuws automatisch door op een twitteraccount. “Dat moet meer ruchtbaarheid aan nieuwe data geven”, vertelt Jelle Kamsma van LocalFocus aan het Stimuleringsfonds.
Het idee van de twitterende bot ontstond twee weken geleden. Het ging snel: binnen één week was de bot ontwikkeld. Het experiment maakt deel uit van een groter project, vertelt Kamsma. “Op den duur willen we meerdere bots bouwen die bijvoorbeeld data per provincie delen en daardoor extra interessant zijn voor regiojournalisten.” Journalisten uit Flevoland kunnen daardoor via dat speciale twitteraccount zien in hoeveel energie de windmolens in die provincie hebben opgewekt.

Verdere ontwikkeling

Het is de bedoeling dat het vocabulaire van de bot nog uitbreidt, waardoor specifieker kan worden getwitterd. De bot moet daardoor duidelijker kunnen aangeven of een procentuele verandering gaat om een daling of een stijging.
In de toekomst wil LocalFocus ook bots creëren die data automatisch delen via meerdere kanalen. “We kunnen bijvoorbeeld Slack en Instagram als output gebruiken, zodat de data zo snel mogelijk wordt verspreid.”
Lees ook: Robots voor de kwantiteit, journalisten voor de kwaliteit

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.