Joris Luyendijk spreekt Barbara Ehrenreich: dit zijn de journalistieke events van november

Nieuws |

Leren over tijdschriften van The Huffington Post

Op Mag Inspiration Day staat alles in het teken van tijdschriften: van design tot digitale vertelvormen. Voormalig hoofdredacteur van The Huffington Post Carla Buzasi is een van de hoofdsprekers. Buzasi deelt niet alleen haar ervaringen als hoofdredacteur, maar kijkt ook met de bril van mediatrendwatcher. Andere sprekers zijn onder meer Rob Alderson (chief content van WeTransfer), Edel Rodriguez (covermaker van Time Magazine en Der Spiegel) en Lyn Kuipers (brand publishing specialist bij Sanoma).
MAG Inspiration Day
2 november
NVJ en Magazine Media Associatie (MMA)
B.Amsterdam
Johan Huizingalaan 763A
50 euro voor niet-leden/ 25 euro voor leden

De impact van journalistiek op de maatschappij én de journalist zelf

Hoe groot is de impact van onderzoeksjournalistiek op de maatschappij? En welke impact heeft het vak eigenlijk op de journalist en zijn of haar bronnen? Tijdens het jaarlijkse VVOJ-congres staat de invloed en beroepshouding van de journalist centraal. Uiteraard zijn er ook praktische workshops, bijvoorbeeld over ‘tegels lichten in de tech’, ‘wobben voor beginners’ en ‘hoe financier je je onderzoek’.
VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2018
9 en 10 november
KU Leuven, Faculteit Letteren
Sint-Andriesstraat 2
Antwerpen
Niet-leden 450 euro, NVJ-leden 350 euro, VVOJ-leden 225 euro, studenten 99 euro

Leugens! Hoe wapen je jezelf tegen nepnieuws?

Bij deep fake news wordt nepnieuws echter dan ooit. Videobeelden worden zo gemanipuleerd dat personen dingen lijken te zeggen die ze nooit gezegd hebben. In een nieuwe editie van de VPRO Tegenlicht-meet-up onderzoeken Reinier Kist (mediaredacteur NRC), Jaron Harambam (socioloog en onderzoeker fake news) en docent journalistiek Alexander Pleijter hoe we onszelf kunnen beschermen tegen dit soort extreme vormen van nepnieuws .
VPRO Tegenlicht meet-up ‘Deep fake news’
21 november
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam
Vrije bijdrage

Onderzoeksjournalistiek met Erasmusprijswinnaar Barbara Ehrenreich

Wanneer ben je als journalist te diep in een onderwerp gedoken? En is de verslaggever een toeschouwer, of heeft hij ook een actieve maatschappelijke rol? Veelgelauwerd journalist en schrijver Barbara Ehrenreich (onder andere bekend van het boek Nickel and Dimed, over de ‘werkende onderklasse’ in Amerika) praat met Joris Luyendijk over onderzoeksjournalistiek.
Joris Luyendijk meets Barbara Ehrenreich
De Balie
23 november
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
15 euro

Joshua Benton (Nieman Lab) spreekt op Media van Morgen

Voor de tweede keer organiseert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek het congres Media van Morgen. Net als vorig jaar staat het helemaal in het teken van de toekomst van de journalistiek. Innovatieve journalistieke start-ups presenteren zichzelf en er zijn workshops van RTL, het Financieele Dagblad en NU.nl. Keynote-spreker is Joshua Benton, oprichter van Nieman Lab, onderdeel van Harvard’s Nieman Foundation. De rest van het programma wordt de komende weken bekendgemaakt.
Media van Morgen
29 november
Compagnietheater Amsterdam
Kloveniersburgwal 50 Amsterdam
20 euro

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.