Marleen Stikker over de macht van online: dit zijn de journalistieke events van oktober

Nieuws |

Peter Vandermeersch duikt in journalistieke ethiek

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch gaat op tournee langs de bibliotheken van Nederland. Tijdens ‘De toekomst van de journalistiek’ bespreekt hij journalistiek-ethische vraagstukken. Is de pers nog wel de waakhond van de democratie? Verkoopt slecht nieuws beter dan goed nieuws? Bezoekers worden uitgenodigd met Vandermeersch in gesprek te gaan. De eerste bijeenkomst is in Amsterdam, vanaf november volgen onder meer Haarlem, Maastricht en Leiden.
Toekomst van de journalistiek, journalistiek van de toekomst
2 oktober 19.00 uur
OBA Amsterdam
Oosterdokskade 143
gratis

Creatievelingen en journalisten verkennen de toekomst

Hoe kunnen ontwerpers, illustratoren, ontwikkelaars en onderzoekers de journalistiek verrijken? Daar gaat het over tijdens ‘Breaking news’, een workshop in Pakhuis de Zwijger.  Samen met journalisten gaan beeldmakers op zoek naar de grenzen van storytelling. Dat doen ze onder begeleiding van onder anderen hoogleraar mediastudies Mark Deuze, art director bij NRC Anne-Marije Vendeville en Yara van der Velden, image editor bij De Correspondent.
Breaking News 
2 oktober 20.00 uur
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179, Amsterdam
7,50 euro

Wat een tv-programma kan hebben aan een spraakgestuurde assistent

De ontwikkeling van spraakgestuurde assistenten is sinds de introductie van de Nederlandse Google Assistant in een stroomversnelling gekomen. Wat kan de journalistiek aan die assistenten hebben? Vera Holland is content-specialist bij de KRO-NCRV en ontwikkelde een spraakgestuurde assistent voor het programma BinnensteBuiten. Ze vertelt over het maakproces en de afwegingen die er gemaakt werden bij de ontwikkeling van de BinnensteBuiten voice-dienst.
Mediatalk: Voice interaction 
5 oktober 12.00 uur tot 13.15 uur
SWITCH
Joop van den Endeplein, Hilversum
15 euro

Economisch journalist of poprecensent? Zo haal je meer uit je niche

Op journalistieke opleidingen wordt vaak gezegd dat je als (freelance) journalist baat hebt bij een niche. Heb je die niche eenmaal gevonden, dan wil je er natuurlijk uit halen wat erin zit – zeker als zelfstandige. Nick Kivits, freelance journalist voor o.a. Villamedia, Het Financiële Dagblad en KIJK, legt uit hoe je dat doet. Hij deelt algemene tips en trucs (ook op het gebied van financiën) en geeft persoonlijk advies over de mogelijkheden die jouw expertise biedt.
Haal meer uit je expertise
9 oktober 13.00 uur tot 17.00
Het Literatuurhuis
Oudegracht 237, Utrecht
Leden 30 euro, niet-leden 40 euro

Marleen Stikker over de macht van het internet

Iedere nieuwsdienst probeert de eerste te zijn die een nieuwsevenement online zet. Daaronder verschijnen al snel de welbekende reacties: racisme, seksisme, soms zelfs doodsbedreigingen. En soms lijkt het alsof de sociale wetten van ‘online’ het in de ‘echte wereld’ overnemen. Tijd voor een beschavingsoffensief? Zomergast Marleen Stikker, directeur van cultureel en research-innovatiecentrum De Waag Society, en journalist / schrijver Jan Kuitenbrouwer delen hun visie.
Nieuw licht: Datadictatuur
12 oktober 20.00 uur
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179, Amsterdam
Vrijwillige bijdrage

Hoe je een actieve online community bouwt voor je mediamerk

Een actieve gemeenschap waarin gelijkgestemden elkaar vinden, creëer je niet van de ene dag op de andere – maar er zijn wel tips en trucs voor. In het Cross Media Café wordt aan de hand van concrete cases besproken wat er nodig is voor een succesvolle community. Hoe zorg je bijvoorbeeld ook voor offline ontmoetingen als festivals, die het contact online aanwakkeren? Digitale coach Maartje Blijleven legt uit hoe je deze communities opbouwt én inzet en creative coder Hay Kranen (Hackastory, de Volkskrant) vertelt over de ontwikkeling van de gemeenschap rondom Wikipedia.
Cross Media Café: online/offline brand experiences
30 oktober 14.00 uur tot 17.00
Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1, Hilversum
Gratis, aanmelden verplicht

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.