Meer regionale media houden zich bezig met onderzoeksjournalistiek

Nieuws |

Onderzoeker Abdenour, die gespecialiseerd is in onderzoek naar onderzoeksjournalistiek, keek naar de stand van de regionale onderzoeksjournalistiek in de Verenigde Staten. Hij analyseerde de producties van Amerikaanse regionale televisiezenders en sprak met onderzoeksjournalisten die daar werken, om een beeld te krijgen van de manier waarop regionale onderzoeksjournalistiek tot stand komt en zich ontwikkelt.

Hoe meer concurrentie een regionale televisiezender heeft, hoe meer onderzoeksverhalen deze publiceert

Onderlinge concurrentie is een belangrijke factor voor de totstandkoming van regionale onderzoeksjournalistiek, blijkt uit Abdenour’s analyse. Hoe meer concurrentie een regionale televisiezender heeft van andere media, hoe meer onderzoeksverhalen de zender produceert. Volgens de onderzoeker komt dit doordat onderzoeksjournalistieke producties als concurrentievoordeel worden gezien.

Etiket ‘onderzoeksjournalistiek’

Dat betekent echter niet dat alle onderzoeksverhalen van regionale media daadwerkelijk onderzoeksjournalistiek van aard zijn. Volgens Abdenour wordt het etiket ‘onderzoeksjournalistiek’ niet altijd terecht gebruikt, zo blijkt uit zijn analyse van onderzoeksverhalen. Vaak is er wel sprake van een onderzoeksjournalistiek element, zoals de onthulling van verborgen informatie of de grote maatschappelijke waarde die een verhaal heeft voor de lezers, maar het zijn niet altijd volwaardige onderzoeksjournalistieke producties.

Journalisten vinden dat er meer tijd en geld beschikbaar moet worden gesteld voor onderzoeksjournalistiek

Toch lijkt het erop dat steeds meer regionale media zich bezighouden met onderzoeksjournalistiek, zo blijkt uit de enquêtes die zijn ingevuld door de journalisten zelf. Meer dan de helft van hen geeft aan dat de kwaliteit en hoeveelheid onderzoeksjournalistieke producties toeneemt bij hun eigen medium. Wel stellen ze dat er meer tijd en middelen hiervoor beschikbaar zouden moeten worden gesteld.
Jesse Abdenour. Inspecting the investigators: An analysis of television investigative journalism and factors leading to its production. Journalism & Mass Communication Quarterly.

Wat zegt de Wetenschap?

In de rubriek Wat zegt de Wetenschap? geeft Dirck de Kleer regelmatig een update van relevante wetenschappelijke publicaties over journalistiek.
Foto door Edgar Zuniga Jr.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.