Minister Slob over onderzoek #GR18: 'Journalisten, gebruik dit onderzoek als een spiegel'

Nieuws | Lokale Journalistiek
  • Redactie
  • 26 april 2018
  • 278 woorden , 1 min. lezen

De minister nam het onderzoeksrapport #GR18 in ontvangst uit handen van onderzoeker Quint Kik. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed onderzoek naar de invloed van nieuwsgebruik op stemgedrag rondom de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar. Daarvoor werden negen Nederlandse gemeenten onder de loep genomen, waaronder Almere, Rotterdam, Nijmegen, Bunschoten-Spakenburg en Roermond. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het nieuwsaanbod van lokale en regionale media niet aansluit op de behoefte van de kiezer. Zo blijft het onderwerp zorg onderbelicht, terwijl kiezers dit juist het belangrijkste onderwerp vinden.

Lokale journalistiek onder druk

‘Journalisten zullen zich best een beetje achter de oren krabben als ze de conclusies lezen,’ zei minister Slob. Hij adviseerde hen: ‘Gebruik het onderzoek als een spiegel.’ Maar Slob liet ook weten begrip te hebben voor het feit dat de lokale en regionale journalistiek onder druk staat. ‘Toen ik raadslid in Zwolle was, waren er vaak wel drie of vier journalisten bij een raadsvergadering. Dat is niet meer zo. Er zijn plekken waar helemaal geen media meer zijn. Dat is een punt van zorg, want media hebben een belangrijke democratische controlefunctie.’

Nieuwsaanbod sluit niet aan op behoefte kiezer

Uit het #GR18-onderzoek blijkt dat mensen die veel lokaal nieuws gebruiken, eerder geneigd zijn op een lokale partij te stemmen. Mensen die weinig nieuws gebruiken, weken uit naar partijen in de flanken van het politieke spectrum, zoals GroenLinks, PVV en Partij van de Dieren. De gebruikers van lokaal nieuws zijn voornamelijk geïnteresseerd in nieuws over zorg en veiligheid, maar krijgen veelal nieuws over verkiezingscampagnes, schandalen en 112-nieuws voorgeschoteld. Meer over de conclusies van het onderzoek is te vinden op het platform #GR18.

Foto door Sean van der Steen 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.