Nieuws | Kort nieuws

Nu.nl en Universiteit Leiden hebben de eerste resultaten van hun proef rondom nepnieuws op Facebook bekendgemaakt. De betrokken partijen willen nog geen conclusies trekken: “De proef is pas net begonnen.”

De proef begon op 2 maart en duurt een paar maanden. Op Facebook werd een knop geplaatst waarmee de 9.5 miljoen gebruikers het aan konden geven wanneer ze nepnieuws tegenkwamen. Een paar tientallen berichten kwamen binnen.
Bij iedere melding controleren Nu.nl en Universiteit Leiden of het bericht inderdaad desinformatie bevat. Middels een ‘stempel’ geeft Facebook vervolgens aan of het bericht wel of niet misleidend is.

Oorzaken

Villamedia meldde vandaag dat de proef vooralsnog weinig oplevert. Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl, vult tegenover svdj.nl aan: “Het kan zijn dat we er nu achter komen dat nepnieuws op Facebook in Nederland niet echt een probleem is. Een andere mogelijkheid is dat mensen de knop niet goed kunnen vinden of dat berichten nog niet goed bij ons binnenkomen.”
Ook Peter Burger van Universiteit Leiden is voorzichtig. “Samen met de andere partijen willen we beoordelen hoe het rapporteringssysteem werkt en welke berichten we wel en niet kunnen checken. Het is niet de bedoeling om nu al zo veel mogelijk nepnieuws kapot te checken.”
Hoekman neemt de aanpak van nepnieuws serieus: “We denken aan een aparte factcheck-rubriek op NU.nl, waar we wellicht toch iemand voor vrij gaan maken. Hoe vaak, en in welke vorm we dat precies gaan doen bekijken we op dit moment.”

23 maart 2017
254 woorden 1 min. lezen

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.