NRC voegt samenvattingen in bulletpoints toe aan lange online verhalen

Nieuws | Kort nieuws

De meeste kranten gebruiken ankeilers om nieuwswaardige onderzoeksartikelen en interviews aan te kondigen. Dat doen ze in de krant (bijvoorbeeld met een nieuwsbericht op pagina 2 dat verwijst naar een stuk ergens in de achterpagina’s), maar ook online, door een kort nieuwsbericht te schrijven dat linkt naar het langere stuk. Zo’n ankeiler vergroot de exposure van een stuk waar veel werk in gestoken is, maar is vaak ook nodig om het nieuws beter naar voren te brengen. Niet elk interview of achtergrondstuk is namelijk even ‘newsy’ opgeschreven.
NRC is sinds een week of twee begonnen met een nieuwe vorm. Nieuwswaardige uitzoekverhalen en interviews beginnen nu (na de intro) met een blok genaamd ‘Het nieuws in het kort’ (voorbeeld). In dat blok wordt het belangrijkste nieuws uit het artikel met bulletpoints samengevat. Zo kun je in korte tijd zien wat de meest newsy elementen uit het langere artikel zijn.

‘Nieuwsankeilers werken online niet goed’

De keuze voor samenvattingen in bulletpoints is vooral een praktische, licht chef online Wieland van Dijk per e-mail toe. ‘Online werken nieuwsankeilers niet zo goed. Ze zorgen ervoor dat we de bezoekers over twee losse stukken verdelen, terwijl we juist het liefste hebben dat iedereen het grote interview of onderzoeksstuk leest. Immers: dat is een onderscheidend NRC-verhaal. Het nieuwsbericht is dat niet, ook al omdat andere media onze primeur in een eigen nieuwsbericht overnemen.’

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.