Nieuws | Kort nieuws

De Duitse organisatie OpenDataCity werkt aan een app, xMinutes, die nieuwsgebruikers nieuws levert op de manier en plek die op dat moment het beste uitkomt. In 2016 kreeg de organisatie subsidie van Google’s Digital News Initiative om te experimenteren met ‘sensor journalism’.

De app verzamelt data over hoe iemand zich beweegt en registreert of ze het nieuws lezen op hun smartphone met mobiele data of een bekend wifinetwerk. Bij het opstaan ‘s ochtends lees je bijvoorbeeld een artikel op je telefoon, als je daarna naar de keuken loopt kan je doorlezen op je koelkast en als je vervolgens naar in de auto stapt zou de app over kunnen schakelen op audio. Het doel van xMinutes is dat dit allemaal naadloos in elkaar overloopt, zonder dat de gebruiker er veel voor hoeft te doen.
Op dit moment draait de app in beta op Android. 37 Duitse uitgevers maken er gebruik van. De app importeert content via RSS, JSON of de verschillende API’s, en wil daaruit een feed samenstellen van vijf tot 25 artikelen die voldoen aan de nieuwsbehoefte van de gebruikers.
xMinutes gaat uit van de dagelijkse patronen, context van locaties en voorkeuren van gebruikers. Zo zou het kunnen zijn dat je ’s ochtends kort nieuws krijgt, tijdens de reis naar je werk langere verhalen en ’s avonds video’s. Op dit moment is de app nog gratis, maar OpenDataCity hoopt later over te stappen naar een Spotifymodel.
Meer over de app bij journalism.co.uk en bij xMinutes zelf.

27 maart 2017
205 woorden 1 min. lezen
Tags: digital news initiative, Google, Opendatacity, Sensor Journalistm, xMinutes

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.