Nieuwsplatform Nuse helpt journalisten zoeken in databases

Nieuws | Nieuws

Wat was Immrs ook alweer? Met dat project wilden Van Gameren en Vreekamp een nieuwsplatform ontwikkelen dat op basis van een vraag van een lezer bij het nieuws een persoonlijk dossier aanbood. Voor dit project maakte een meta-redactie twee dossiers per dag op basis van een actuele nieuwsvraag. De redacteuren gebruikten hiervoor HANSI: Human-Assisted News Selection Interface. “Dat was een CMS-systeem waarin zij de informatie vastlegden die ze gebruikten voor een dossier voor Immrs. Wat wij de achterkant van Immrs noemden, bleek heel interessant voor Nederlandse journalisten. Daarom besloten we om die achterkant open te zetten, die HANSI werd genoemd”, vertelt Vreekamp.

Nuse geeft toegang tot normaliter gesloten databases

Uit HANSI vloeide het researchplatform Nuse voort. Ze ontvingen er van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een Persinnovatiesubsidie van bijna 50.000 euro voor. Vreekamp: “Het is een nieuwsplatform dat journalisten helpt om te zoeken in bestaande nieuwsdatabases en om de resultaten van hun research op te slaan in persoonlijke dossiers. Vervolgens kunnen zij deze dossiers delen met hun collega’s om er in samen te werken.” Het zoeken naar de juiste informatie over een onderwerp kost een hoop tijd. Met Nuse krijgen journalisten toegang tot normaliter gesloten databases, kunnen ze slimmer filteren, gestructureerd resultaten opslaan en gemakkelijk samenwerken. Hierdoor besparen zij op vier manieren tijd.

Samenwerking met Hogeschool Utrecht

Het team van Nuse ziet er anders uit dan dat van Immrs. De twee vaste teamleiders zijn nu Laurens Vreekamp en scrum master Anne Nienhuis. Erik van Gameren blijft als adviseur betrokken bij het project. Nuse wordt uitgevoerd vanuit Hogeschool Utrecht (HU) in samenwerking met stichting Immrs, waarvan Vreekamp directeur is. Hogeschool Utrecht ondersteunt het project met mensen, uren, materiaal, kennis, een werkplek, het netwerk en de goodwill. De HU wordt vertegenwoordigd door Hans de Clercq, Instituutsdirecteur voor de Media.

Vreekamp vertelt dat ze de bestaande databases van verschillende nieuwsuitgevers aan elkaar willen koppelen en doorzoekbaar maken. Wanneer de nieuwsuitgevers hun content aanbieden, mogen hun redacties gebruik maken van Nuse. De verschillende nieuwsuitgevers maken niet alleen gebruik van print, maar ook van audiovisueel materiaal. “Dit is één van de verschillen tussen Nuse en een database als LexisNexis. Op LexisNexis kan men alleen artikelen vinden en geen video en audio.” Daarnaast kan men bij LexisNexis geen persoonlijk dossier aanmaken, het biedt alleen toegang tot bronnen. “Nuse geeft je daarnaast de mogelijkheid om de bronnen op te slaan. Het faciliteert het vastleggen van het researchproces”, aldus Vreekamp.

Van het project Immrs hebben de mannen een hoop geleerd. “Eén van de dingen die we nu anders gaan doen, is dat we de nieuwsuitgevers veel meer betrekken bij de ontwikkelingen.” Voor Immrs werd gebruik gemaakt van de database Newz. Deze trok de stekker er uit, waardoor er voor Immrs niets anders op zat dan ook te stoppen. “De communicatie met de uitgevers is heel belangrijk. Die verliep niet heel goed met Newz. Nu moeten we al veel sneller duidelijk maken aan de uitgevers wat we met hun materiaal doen. Sterker nog: we gaan het researchproces met hun eigen journalisten bekijken en hen vervolgens observeren. Op die manier kunnen we hen beter helpen met onze researchtool.”

‘Het idee voor een verdienmodel ligt er al’

Er is nog geen concreet verdienmodel bedacht, maar ideeën zijn er al wel. “We zijn sowieso al veel verder met het idee voor een verdienmodel dan destijds bij Immrs. Het idee ligt er nu om de content van nieuwsorganisaties als betaalmiddel te gebruiken. Hun journalisten mogen in ruil voor de content dan gebruik maken van Nuse.” Een concreet idee voor freelancers is er nog niet, maar Vreekamp denkt aan een betaalmiddel op abonnementsbasis: “Ik denk dat Nuse heel interessant is voor freelancers, omdat een databank als LexisNexis gewoonweg veel te duur voor hen is.”

BNN/VARA heeft al toegezegd mee te willen werken aan Nuse en op dit moment wordt met journalisten van die omroep besproken hoe zij nu hun research uitvoeren. Ook de Volkskrant heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in de researchtool. “We willen eigenlijk alle Nederlandse nieuwsuitgevers langs. Het plan is om in juni met drie uitgevers de eerste versie live te hebben.”

Foto: Journalisten in de newsroom van Radio-Canada/CBC. Conrad Poirier (Bibliothèque et Archives nationales du Québec).

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.