Nieuws | Kort nieuws

De Noorse factcheck-site Faktisk is officieel gelanceerd. Het platform heeft genoeg geldschieters gevonden om het feitenproject ook na de Noorse verkiezingen van september voort te zetten.

Faktisk is een collaboratie van vier vooraanstaande – en concurrerende – Noorse mediabedrijven, namelijk VG, NRK, TV2 en Dagbladet. Eerder dit jaar al besloten zij tot het initiatief met oog op de naderende verkiezingen. Destijds was nog niet zeker of het feitencheck-project ook na de verkiezingsperiode kon worden voortgezet.
De organisatie is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk. Achter de website schuilt een acht-koppige team, afkomstig van de vier media-bedrijven, die beweringen uit het publieke debat op hun echtheid controleert.  De bevindingen publiceren ze op hun website en verspreiden ze via sociale mediakanalen.
De voorzitter van het bestuur Helje Solberg zegt in een interview met journalism.co.uk dat het project niet alleen belangrijk is voor de ontmaskering van nepnieuws, maar ‘ook om het vertrouwen van het publiek terug te winnen’.

21 augustus 2017
130 woorden 1 min. lezen
Tags: factcheck, Faktisk, Nepnieuws

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.